Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks eist nu ICT-meldplicht

GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed vraagt zich af hoe het in vredesnaam kan dat op eenvoudige wijze tienduizenden persoonsgegevens op straat komen te liggen. "Dit kan ernstige gevolgen hebben voor al die mensen die tickets hebben geboekt via deze websites. Dit laat ook zien dat we niet langer kunnen wachten op een meldplicht voor ICT-incidenten, voor zowel bedrijfsleven als overheid", aldus El Fassed.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In de Tweede Kamer wordt al langer gesproken over het invoeren van een meldplicht, maar het kabinet lijkt geen haast te hebben. Dat terwijl er inmiddels een ellenlange waslijst aan voorbeelden van overheidssystemen en websites is, waar de beveiliging niet op orde is.

'Keurmerk Thuiswinkel.org is wassen neus'

El Fassed: "Hier blijkt dat het keurmerk Thuiswinkel.org, de belangenbehartiger van webwinkeliers, een wassen neus is. Het vertrouwen van klanten en burgers moet worden hersteld. Incidenten staan niet op zichzelf."

Zo'n meldplicht zou moeten gelden voor alle partijen die persoonsgegevens verzamelen. Wanneer die gegevens als gevolg van verlies of diefstal kwijtraken, moeten beheerders van databanken dat onmiddellijk melden. Mensen hebben het recht om te weten als hun persoonlijke gegevens op straat liggen. De komst van een meldplicht betekent ook een verplichte verbetering van de beveiliging.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in