Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandweer: C2000 blijft een drama

Dat blijkt uit een rapport dat dagblad De Pers in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en uit geanonimiseerde klachten gericht aan de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, waar de krant inzage in heeft gehad.
brand

Bedreiging veiligheid

In het vertrouwelijke rapport dat M&I Partners op 29 maart vorig jaar in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken opstelde staat onder meer: ‘Een groot aantal brandweerkorpsen ondervindt problemen met de digitale portofoons (…). Deze problemen bedreigen de veiligheid van hulpverleners’. Het onafhankelijke adviesbureau schreef het rapport samen met de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) en concludeerde verder dat de gebruikte portofoons ‘niet de betrouwbaarheid bieden die een groot aantal brandweerkorpsen eist’.

Anonieme klachten

Uit de anonieme klachten van brandweerlieden die zijn binnengekomen bij de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers en waar De Pers inzage in heeft gehad, blijkt dat er flink wordt gemopperd over de onbetrouwbaarheid van het systeem. De portofoons zouden regelmatig haperen. Vooral de DMO (Direct Mode Operation), een door de brandweer veel gebruikte stand voor een directe verbinding tussen twee portofoons, ligt onder vuur. Zowel buiten als binnen gebouwen is er regelmatig geen onderling contact mogelijk. Bevelvoerders klagen dat zij vooral binnen geen contact krijgen met de meldkamer. Ook zijn de kleine knopjes lastig te bedienen met brandweerhandschoenen aan en zijn de portofoons onvoldoende binnen gebouwen getest.

Hoop op verbetering opgegeven

Dat de brandweer nog altijd problemen ondervindt met het digitale communicatiesysteem was bekend, maar uit onderzoek blijkt ook dat de hoop op verbetering van de huidige portofoons is opgegeven. ‘De nu in gebruik zijnde portofoons zullen naar onze verwachting niet worden verbeterd of aangepast aan de eisen die de brandweer stelt. Immers, fabrikanten hebben nieuwe typen in omloop gebracht, die voor een deel al beter voldoen en minder technische tekortkomingen vertonen.’ Dit betekent dat de huidige apparatuur in één klap afgeschreven kan worden.

Niet alleen de brandweer kampt met problemen door C2000, ook ambulancepersoneel en politieagenten klagen steen en been. Zo liet het systeem het afweten bij onder meer de Schipholbrand in 2005, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines, de rellen in Hoek van Holland en de aanslag op Koninginnedag, alle in 2009.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in