Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: IT-leiding moet zich actiever opstellen

De wereldwijde politiek en economie worden gevormd door IT, wat daarmee de belangrijkste drijvende kracht is achter de groei van bedrijven, verklaart Peter Sondergaard, hoofd van de onderzoeksafdeling van marktanalist Gartner. "Informatie is de olie van de 21e eeuw en IT is de verbrandingsmotor", zei Sondergaard.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De dagen van passieve IT zijn over

Om in zo'n omgeving te kunnen excelleren moet een IT-verantwoordelijke leiding geven vanaf het puntje van zijn stoel en IT vormgeven, ging Sondergaard door. "De dagen dat IT de passieve observant van de wereld was, zijn over."

Gartner schetst een beeld waarin de IT-uitgaven wereldwijd afnemen met 3,9 procent tot een totaal van 2700 miljard in 2012. Dit jaar groeien de IT-bestedingen nog 5,9 procent. Het is echter belangrijk om vast te stellen dat ondanks de wereldwijde economische problemen, ondernemingen blijven investeren in IT.

Vooral de ontwikkeling van cloudcomputing, de explosie aan gegevens, sociale media en mobiliteit, zijn belangrijke aandachtsgebieden in deze nieuwe tijd. "Elk van deze krachten zijn op zichzelf ontwrichtend en innovatief, maar samengenomen brengen zij een revolutie teweeg."

Toch staat de verschuiving van traditionele IT-acquisitiemodellen naar een cloudgerichte strategie nog in de kinderschoenen. De 74 miljard dollar die in 2010 werd uitgegeven aan publieke clouddiensten vertegenwoordigt maar 3 procent van de totale IT-uitgaven van grote bedrijven. De groei in uitgaven aan publieke IT-uitgaven groeit echter 5 maal zo snel als de totale IT-uitgaven. Sondergaard maakt een vergelijking tussen het ontstaan van de toeleveringsindustrie in de maakindustrie en cloudcomputing en de bedrijfseigen datacentra. "Het stelt bedrijven in staat te optimaliseren rond hun specialiteiten."

Mobiele trend overvalt IT-afdelingen

Mobiliteit is een trend die zich al voltrokken heeft, maar veel IT-afdelingen nog overvalt. In 2010 was de 'installed base' van mobiele pc's en smartphones al groter dan die van desktop-pc's. En die ontwikkeling staat niet stil. In 2016 worden 900 miljoen tablets gekocht, een voor elke acht mensen op aarde. dat is een ongelofelijke verandering, niet alleen voor individuen, maar het vereist van de IT-industrie een nieuwe manier van applicatie-ontwikkeling, aldus Gartner.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in