Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwart miljoen euro EU-subsidie voor Forcare

Het is de eerste keer dat een Nederlands e-health-bedrijf deze subsidie krijgt. Forcare levert software om informatie uit bestaande klinische informatiesystemen te integreren. Dat bevordert efficiëntie in zorginstellingen en verkleint de kans op fouten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van een workflow-omgeving die aan de technische mogelijkheid om bestanden te delen een informatielogistiek toevoegt. Een dergelijke regelfunctie is volgens algemeen directeur en medeoprichter Harm-Jan Wessels van Forcare vooral van belang bij informatieuitwisseling over de grenzen van zorginstellingen heen: "We zien patiënten steeds kritischer worden, ze gaan shoppen bij verschillende instellingen. Het wordt daardoor steeds belangrijker dat de informatiestromen de ‘digitale’ samenwerking veilig en doelmatig ondersteunen, op basis van regels en kennis van functies in de zorg."

Beveiliging en vertrouwelijkheid zijn in het ontwikkelprogramma, dat de naam ' Reach Out' meekreeg, kernvereisten. Alleen met toestemming van de patiënt krijgen zorgverleners toegang tot patiëntgegevens. Als de patiënt niet in staat is de toestemming te geven, mogen specialisten en artsen in noodgevallen gebruikmaken van een digitale ‘Break the Glass’-optie; een voorziening om bij spoedeisende hulp toch aan levensreddende informatie te komen. Het systeem registreert de gegevens van degene die het ‘glas breekt’.


Europese samenwerking

De Eurostars-regeling van de Europese Unie is bedoeld voor mkb-ondernemingen die een innovatief project opzetten. Bedrijven moeten aantonen dat ze ten minste 10 procent van hun omzet besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Binnen twee jaar na afronding van het project moet er een verkoopbaar product of proces beschikbaar zijn. Daarnaast is een samenwerking verplicht tussen de onderneming en een partnerbedrijf uit een ander Europees land. Forcare werkt voor Reach Out samen met het Franse Global Imaging Online (GIOL). GIOL neemt in het project de beelddigitalisering en -diagnostiek voor zijn rekening. Forcare richt zich op ontsluiting van medische informatie en digitale afstemming van werkprocessen.

Op de vraag of de ontwikkeling van Reach Out zonder de subsidie niet mogelijk zou zijn geweest antwoordt Wessels: "De vraag naar systemen die informatie van klinische systemen mogelijk maken is er en groeit. Er is dus een markt en daar zouden we hoe dan ook op reageren. Maar de subsidie is wel een belangrijke steun in de rug en maakt een agressiever investering in R&D mogelijk."

Forcare is in 2006 opgericht en er werken ruim twintig mensen. Het bedrijf verkoopt zijn software via partners. In Nederland is E-Novation landenpartner. Internationaal zijn Philips, Agfa, McKesson en IBM partners van Forcare. Verder zijn er landenpartners in Rusland en Mexico en Wessels verwacht zijn partnernetwerk snel uit te kunnen breiden naar andere landen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in