Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Donner trekt touwtjes rond DigiD aan

Vlak voor het afgelopen weekend bleken 50 gemeentelijke websites zo lek, dat zelfs sessies van burgers die zich met DigiD hadden geïdentificeerd konden worden gekaapt. Met alle risico's voor de betrokken burger op overlast en identiteitsfraude van dien.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In een brief aan de Tweede Kamer bevestigt minister Donner nog eens dat het op orde houden van de ICT-beveiliging in eerste aanleg een verantwoordelijkheid is van de individuele overheidsorganisaties. Dat is geheel in lijn met de autonomie die de verschillende bestuurslagen binnen het Nederlandse overheidsbestel kennen.

Maatregelen om DigiD te beschermen

Met betrekking tot DigiD neemt minister Donner echter nu wel maatregelen, met als argument dat DigiD onderdeel is van een keten van elektronische dienstverlening: 'de informatiebeveiliging van de keten als geheel moet op orde zijn', schrijft Donner aan de Kamer.

Concreet neemt Donner daarom nu de volgende maatregelen:

  • Alle organisaties die DigiD gebruiken dienen uiterlijk voor het einde van het eerste kwartaal van 2012 hun ICT-beveiliging getoetst te hebben.
  • Vanaf 2012 is sprake van een jaarlijkse herhaling van de ICT-beveiligingsassessment door alle gebruikende organisaties.
  • De kwaliteit van de beveiliging van bij DigiD betrokken instanties zal worden beproefd door externe hackers.
  • Alle organisaties waarvan blijkt dat de ICT gecompromitteerd is (met mogelijke gevolgen voor DigiD) worden per direct afgekoppeld van DigiD.
  • Organisaties die zijn afgesloten van DigiD kunnen weer worden aangesloten als ze voldoen aan een aantal minimum beveiligingseisen.

Logius zoekt partners voor assessment en penetratietesten

De toets waaraan de DigiD gebruikende instanties aan moeten voldoen, moet nog worden ontwikkeld. Minister Donner laat dat doen door Govcert, het computer emergency repons team van de overheid, dat daarvoor in overleg treedt met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Kwaliteits Instituut Nederlandse Gemeente. Govcert zal de norm regelmatig actualiseren aan de hand van de nieuwe bedreigingen die zich aandienen.

De ICT-assessments worden uitgevoerd door externe partijen die door Logius zullen worden geselecteerd; Logius is de organisatie die binnen de overheid de ICT-infrastructuur verzorgt. Grote organisaties mogen dat ook zelf doen, als ze in de ogen van Logius over voldoende kennis op dat vlak beschikken. Logius zal ook betrouwbare marktpartijen zoeken voor het uitvoeren van penetratietesten van buitenaf.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in