Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe webdevtaal Opa maakt de andere overbodig

De nieuwe taal zou een einde moeten maken aan een eeuwig developersprobleem: de veelheid aan talen en technologieën die nodig zijn om ook maar de eenvoudigste webapplicatie in elkaar te zetten. HTML en CSS voor de gebruikersinterface, JavaScript voor code aan de clientkant, een serverplatform als Java of PHP voor de achterkant, en SQL voor toegang tot de database.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Opa stelt zich ten doel webontwikkelaars van het gedoe met talen en technologieën te verlossen. Alle code voor een webapplicatie, van de gebruikersinterface tot aan de databasetoegang, wordt in Opa geschreven. Gebruikers hebben geen browserplug-in nodig om Opa-applicaties te gebruiken. De Opa-code die in de browser van de client moet draaien wordt automatisch gecompileerd naar JavaScript. Het is verder niet nodig om een losse webserver, een databaseserver en een applicatieserver te installeren. Ook de middlewarelaag kan bij gebruik van Opa achterwege blijven.

Als gevolg daarvan zijn webapplicaties die met Opa zijn gemaakt zeer compact. Maar er zit ook een nadeel aan, want de clientcode van Opa is niet zo veelzijdig als zelfgemaakt JavaScript. Ook heeft Opa's hierarchische database niet de kracht en flexibiliteit van een SQL database. De mogelijkheid om datatoegang te optimaliseren met vaste procedures en triggers valt weg.

Opa is beschikbaar onder een GNU Affero General Public License; de broncode is beschikbaar op GitHub. Opa's engine is geschreven in de relatief onbekende programmeertaal OCaml. Ontwikkelaars die bij willen dragen aan het project Opa zullen zich die taal eigen moeten maken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in