Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle: HP heeft ons op het verkeerde been gezet

HP heeft essentiële informatie achtergehouden toen het met Oracle afspraken maakte over het aantreden van ex-HP-topman Mark Hurd bij Oracle. Door dat frauduleuze opzetje zijn de toen gemaakte afspraken ongeldig.
Mark Hurd, Oracle
© Oracle
Oracle

Met die stelling reageert Oracle op HP’s beroep op de destijds gemaakte afspraken. Op het spel staat de ondersteuning van HP’s Itanium-platform door een van de belangrijkste softwareleveranciers ter wereld. Oracle maakte eerder bekend dat nieuwe versies van zijn software niet meer op systemen met Itanium-processors zullen draaien. Dat was voor HP reden om juridische stappen te ondernemen.

Eerdere rechtszaak geschikt
Voor de rechtbank beroept HP zich op afspraken die gemaakt zijn bij een schikking buiten de rechtszaal bij een eerdere rechtszaak. Toen vloog HP Oracle in de haren over het aannemen van Mark Hurd. Hurd moest bij HP het veld ruimen na onduidelijke escapades met een freelance medewerkster en slordigheden in zijn voordeel bij het indienen van declaraties.

Oracle-topman Larry Ellison was furieus over de behandeling van zijn vriend Hurd door HP, en bood Hurd meteen een baan aan. Dat zag HP in eerste instantie niet zitten, omdat HP en Oracle op onderdelen concurrenten zijn. Door het inhuren van een ex-HP-topman zou Oracle inzicht krijgen in HP’s bedrijfsstrategie.

In de schikking wisten de kemphanen kennelijk afspraken te maken over deze gevoelige materie. Tevens werden de bestaande samenwerkingsovereenkomsten bevestigd, inclusief de samenwerking bij de productie van software voor het Itanium-platform. En die afspraak is een centraal element in de rechtszaak die HP nu voert tegen Oracle over het staken van die ondersteuning.

Informatie over aantrekken onacceptabele toplieden achtergehouden
Bij het treffen van de schikking was er één elementje dat HP vergat te vermelden, stelt Oracle nu. En dat was dat HP op het punt stond om voor de twee topposities binnen HP mensen aan te trekken ‘waarvan HP wist dat ze wat er nog over was van de relatie Oracle-HP compleet zouden vernietigen’, schrijft Oracle in zijn juridisch betoog. Als Oracle dat geweten had, zou het nooit de betreffende schikkingsovereenkomst getekend hebben. En omdat HP Oracle die kennis onthouden heeft, kan Oracle nu niet gehouden worden aan wat destijds ondertekend is, is het argument.

Het gaat bij de gewraakte topmensen om Léo Apotheker, die Mark Hurd zou opvolgen, en Ray Lane, die werd aangesteld als voorzitter van de directieraad. Oracle beschuldigt Apotheker van betrokkenheid bij de inbreuk op zijn auteursrechten door TomorrowNow, een dienstverlener die door SAP werd overgenomen toen Apotheker directeur van SAP was. En Ray Lane was eerder in dienst bij Oracle, totdat hij in conflict kwam met Larry Ellison.

HP vindt argumentatie onzin
HP heeft deze argumentatie in een prompte reactie afgedaan als kletspraat: ‘Oracle vertrouwt op verzonnen uitvluchten om zijn flagrante gebrek aan respect voor zijn juridische verplichtingen te verhullen.’ HP zal alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Oracle zijn verplichtingen ten opzichte van de gezamenlijke klanten nakomt, heet het in de verklaring.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in