Overslaan en naar de inhoud gaan

Internetten op mobiele netwerken niet veilig

Het probleem schuilt in de GPRS-netwerken, die nog volop gebruikt worden in gebieden met slechte dekking en ook om de modernere 3G-netwerken te ontlasten. Wereldwijd zou zelfs 90 procent van het dataverkeer met mobieltjes via GPRS afgehandeld worden.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Geen of ontoereikende versleuteling
Het verkeer op dat netwerk wordt onveilig afgehandeld, zonder toereikende versleuteling, constateerde Nohl. Bij een test slaagde Nohl erin gegevensverkeer af te luisteren bij alle vier de Duitse mobieletelefoniebedrijven: T-Mobile, O2, Vodafone en E-Plus. In Italië bleken twee bedrijven zelfs helemaal geen versleuteling toe te passen (TIM van Telecom Italia) en Wind. Vodafone Italia had – net als in Duitsland – op het GPRS-netwerk een te zwakke vorm van versleuteling toegepast om afluisteren te voorkomen.

Volgens Nohl is het een wereldwijd probleem. Er is wel voldoende sterke versleuteling beschikbaar voor GPRS-netwerken, met een 128 bitsleutel, maar die wordt volgens hem nergens gebruikt. Veel operators kiezen er ook voor om niet te versleutelen, om makkelijker virussen en concurrenten als het gratis Skype te kunnen weren.

Hacken zonder hoge kosten
Nohl had voor zijn hack geen dure apparatuur nodig. Hij gebruikte een door hemzelf aangepast mobieltje van Motorola van 7 jaar oud, en enkele gratis softwaretoepassingen. Daarmee kon hij mobiel dataverkeer afluisteren in een straal van 5 kilometer. Met een nep-basisstation kan hij bovendien afdwingen dat mobiel dataverkeer via GPRS wordt afgehandeld, stelt Nohl.

Nohl, die regelmatig wordt ingehuurd door mobiele operators om zwakke plekken in hun netwerk op te sporen, vindt dat die hun beveiliging op orde moeten brengen. Hij zal de door hem ontwikkelde tools om van de mobiele telefoon een instrument voor het onderscheppen van dataverkeer te maken, op korte termijn publiceren. Dat zet telefoniebedrijven zonder encryptie op hun GPRS-netwerk onder druk om meteen maatregelen te nemen. De andere zullen een adempauze van hooguit enkele maanden hebben voordat hackers zijn kraak van licht versleuteld verkeer kunnen nadoen, zegt Nohl.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in