Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische kranten boos over 'boycot' Google

De rechtszaak was in 2006 aangespannen door Copiepresse, een organisatie die de copryrights van Frans- en Duitstalige kranten in België beheert. Copiepresse vond dat Google niet het recht had om zonder betaling in zijn dienst Google News berichten uit de kranten over te nemen. Dat zou het verkeer naar hun eigen websites en hun advertentie-inkomsten schaden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Belgische rechter gaf kranten ook in hoger beroep gelijk
De rechter gaf de uitgevers gelijk. In mei van dit jaar verloor Google de zaak ook in hoger beroep (een Engelstalige versie van de uitspraak is hier als PDF te vinden). Het zoekbedrijf moet voor iedere afzonderlijke overtreding en voor iedere dag dat het verbod wordt overtreden 25.000 euro betalen. Voor het indexeren van de zoekresultaten van de betrokken kranten moet Google vooraf toestemming aan de uitgevers vragen.

Google besloot kennelijk een stap verder te gaan. Volgens Copiepresse is Google afgelopen vrijdag begonnen met het volledig boycotten van de Belgische kranten, niet alleen in Google News, maar ook in zijn zoekmachine. En dat is niet echt wat de kranten hadden beoogd met hun rechtszaak. Als de dagbladen niet meer vindbaar zijn in 's werelds meest gebruikte zoekmachine, kan dat de uitgevers veel verkeer naar hun websites kosten.

Google zegt dat het geen boetes wil riskeren
Een woordvoerder van Google zei tegen persbureau Associated Press dat het internetbedrijf met de maatregel het vonnis van de rechtbank uitvoert. Dat zou niet alleen betrekking hebben op Google News, maar ook op de zoekmachine. Iedere overtreding zou Google een boete van 25.000 euro kunnen kosten, aldus de zegsman.

Google zegt de stap te betreuren. Het bedrijf wil de Belgische dagbladen "met plezier" weer in de zoekresultaten opnemen als ze daarom vragen en afzien van de potentiële boetes.

Kranten zien stap van Google als vergelding
De kranten bestrijden de interpretatie van Google en zien de maatregel als vergelding voor het feit dat ze het hebben gewaagd een rechtszaak aan te spannen. La Libre, een van de bij Copiepresse aangesloten kranten, benadrukt dat de redacteuren er geen bezwaar tegen hebben dat de zoekmachine van Google naar hun artikelen verwijst. Anderzijds weigeren ze hun inhoudelijke informatie in Google News te laten opnemen, schrijft La Libre.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in