Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 1 miljard smartphones in 2015

In 2010 kregen over de hele wereld 305 miljoen smartphones een eerste eigenaar. IDC verwacht ook in de jaren na 2011 groei, wat leidt tot een verkoopaantal van 982 miljoen toestellen in 2015.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De verkoop van smartphones groeit ruim 4 keer zo hard als de gehele markt voor mobiele telefoons. De vraag wordt dit jaar aangewakkerd door dalende toestelprijzen en goedkopere abonnementen. Smartphones komen daardoor binnen bereik van een grotere potentiële klantenkring. Dat de draagbare apparaatjes steeds meer functies krijgen, vergroot hun aantrekkelijkheid alleen maar.

Vooral in opkomende markten is de kooplust groot
De sluizen voor smartphones staan wijd open, zoals IDC-analist Kevin Restivo het uitdrukt. Overal ter wereld verruilen gebruikers van een simpele 'feature phone' of 'spraak-en-sms'-telefoon voor een smartphone. Feature phones zijn relatief simpele mobieltjes die uitblinken in één bepaald kenmerk, bijvoorbeeld de ingebouwde camera of MP3-speler. De interesse is overal groot, maar in het bijzonder in 'opkomende markten' in Azië/Pacific en Latijns-Amerika.

Android versterkt marktpositie, Windows Phone stoomt op, iOS en BlackBerry leveren in
In zijn prognose gaat IDC ook in op de verdeling naar besturingssysteem.

  • Android pakt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar 40 procent van de totale markt. Steeds meer leveranciers hebben Android tot hoeksteen van hun smartphone-strategie gemaakt, aldus IDC.
  • Symbian zakt gestaag weg, mede doordat zijn belangrijkste pleitbezorger Nokia op Windows Phone overstapt. Symbian blijft in 2011 nog wel nummer 2.
  • iOS van Apple was begin dit jaar nummer 3 en behoudt die positie zowel dit jaar als in de periode tot eind 2015. Na een 'explosieve groeiperiode' zal iOS later in een wat rustiger tempo doorgroeien.
  • De eerste smartphones van Nokia met Windows Phone 7 zijn naar verwachting pas eind dit jaar te koop, wat resulteert in een klein marktaandeel. Vooropgesteld dat Nokia een soepele overgang van Symbian naar Windows Phone weet te maken, verwacht IDC toch dat het mobiele platform van Microsoft in 2015 opklimt naar de 2e plaats.
  • BlackBerry OS houdt tussen nu en 2015 stand als de nummer 4 op de ranglijst. Fabrikant RIM zal in absolute aantallen meer smartphones verkopen, maar verliest net als Apples iOS een beetje marktaandeel.

Wereldmarkt smartphones naar besturingssysteem, 2011-2015 (in %)

Platform Aandeel, 2011 Aandeel, 2015 Groei per jaar
Android 38,9 43,8 23,7
BlackBerry OS 14,2 13,4 18,3
Symbian 20,6 0,1 – 68,8
iOS 18,2 16,9 17,9
Windows Phone 3,8 20,3 82,3
Overigen 4,3 5,5 27,6
Totaal 100,0 100,0 20,1

Marktaandelen berekend op basis van verkoopaantallen
Bron: IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, 9 juni 2011

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in