Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkuil.nl gaat verder dan tikfouten alleen

Word ziet geen fout in de zin “Hij zij dat hij naar huis ging”, maar valkuil.net ziet het wel. Het correctieprogramma wordt vandaag gelanceerd tijdens het symposium ‘De automatische taalhulp'. Terwijl de meeste automatische correctors zich beperken tot typefouten ('historisi') en grammaticale fouten (d/t-fouten), is Valkuil.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

net in staat om specifieke verwarringen te herkennen tussen bestaande woorden (zoals 'zei' en 'zij' ) evenals onterecht gesplitste woorden ('verpleeg tehuis'). Het programma krijgt dat voor elkaar, doordat het rekening houdt met de context waarin de woorden worden gebruikt. Om dat onder de knie te krijgen, is een ‘zelflerend’ programma gevoed met grote hoeveelheden Nederlandse tekst, aan de hand waarvan het ‘leerde’ wat normaal taalgebruik is en wat afwijkt .

Leerproces nog niet voltooid
Valkuil.net komt voort uit het onderzoeksproject Implicit Linguistics, uitgevoerd aan Tilburg University bij het Tilburg center for Cognition and Communication. Het project, onder leiding van Antal van den Bosch, werkt ook aan een vertaalsysteem en brengt de spellingscorrector Valkuil.net uit om te laten zien wat mogelijk is. Door te leren van feedback van online gebruikers wil het onderzoeksteam het systeem gaandeweg verbeteren. In deze zin bijvoorbeeld, liet het nog teveel fouten zitten. Lastig is ook dat Valkuil.net voor elke komma en voor elke punt in een zin een spatie plaatst, die handmatig moet worden verwijderd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in