Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple geeft zijn fans een bijna religieuze ervaring

Het onderzoek werd eerder deze week gepresenteerd in het programma Secrets of the Superbrands, op de Engelse televisiezender BBC3. Programmamaker Alex Riley was gefascineerd geraakt door de taferelen bij de opening van de Apple Store in Covent Garden in Londen, vorig jaar. Daar verzamelde zich de avond voor de opening een lange rij Apple-fans.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Die fans en het personeel van de winkel geraakten – opgezweept door een aantal medewerkers – in een staat van opwinding die Riley deed denken aan de taferelen bij bepaalde religieuze bijeenkomsten.

Hersenscan van Apple-fan
Riley realiseerde zich dat er scans waren gemaakt van religieus bevlogen personen, om vast te stellen welke hersengebieden getriggerd werden bij het zien van religieuze voorwerpen en afbeeldingen. En hij wist de neurowetenschappers en een zelfverklaard Apple-fanaat – redacteur Alex Brooks van World of Apple, die naar eigen zeggen 24 uur per dag aan Apple denkt – ertoe te bewegen dat onderzoek na te doen.

In dat onderzoek bleken Apple-producten bij Brooks dezelfde delen van de hersenen te triggeren als de religieuze voorwerpen bij gelovigen. ‘Dat wekt de indruk dat de grote high-techmerken dezelfde hersengebieden weten aan te spreken, of voor hun karretje weten te spannen, die zich ontwikkeld hebben tot centra ven religieuze beleving’, was het commentaar van een van de hersenwetenschappers.

Marketing en technologie zijn niet alles
Riley bleef wat praktischer in zijn conclusie. “Deze merken [zoals Apple, mobiele telefoons en sociale netwerken] weten de wereld met zo’n formidabele snelheid te veroveren doordat ze aansluiten op basale behoeften, zoals roddelen, geloof of sex. Dat betekent niet dat slimme marketing en briljante technische innovatie niet ook van cruciaal belang zijn, maar het lijkt erop dat de kans klein is dat je ooit een technologisch supermerk wordt als je geen dienst levert die in potentie belangstelling wekt bij alle 6,9 miljard mensen op aarde.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in