Overslaan en naar de inhoud gaan

Nedap ziet voordelen stemcomputer bevestigd

Schippers reageert desgevraagd op de in een aantal gemeenten ontstane problemen bij het stemmen en het tellen van de bij de gemeenteraadsverkiezingen uitgebrachte stemmen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De Brabantse gemeente Geldrop-Mierlo besloot alle stemmen te hertellen nadat bij controle bij zes stembureaus kleine verschillen waren ontdekt. De gemeente Rotterdam beslist vandaag (vrijdag) over hertelling. Leefbaar Rotterdam trok hier aan de bel omdat volgens partijleider Marco Pastors op enkele stembureaus een en ander mis is gegaan. Ook in de gemeente Lopik dreigt een hertelling. "Met de inzet van stemcomputers was dat allemaal niet nodig geweest", stelt Schippers.

Nedap was vanaf midden jaren zestig de door de Nederlandse overheid uitverkoren leverancier van stemcomputers. In de volgende jaren stapten steeds meer gemeenten over op de stemcomputer. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2007 beschikte 90 procent van alle gemeenten over een stemcomputer.

Het waren tevens de laatste verkiezingen waarbij ze werden gebruikt. Het kabinet besloot het stembiljet en de stembus terug te halen. Experts hadden de betrouwbaarheid van de stemcomputers in twijfel getrokken.

Van enig leedvermaak in Groenlo is geen sprake, verzekert Schippers. "Maar wij zien wel met lede ogen aan dat wat in veertig jaar is opgebouwd door gemeenten en Nedap zo snel verloren gaat."

Nedap zit niet bij de pakken neer. "Wij beschouwen de huidige gang van zaken als een ontwikkeling die we moeten doormaken op weg naar het gebruik van een nieuwe generatie stemcomputers."

Een hoopvol begin is woensdag gemaakt in Doetinchem en Groenlo. Daar konden kiezers na het officiële stemmen met het rode potlood ook als proef met de modernste stemcomputer van Nedap stemmen. "Het ging volgens de burgemeesters van beide gemeenten snel en foutloos", aldus Schippers.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in