Overslaan en naar de inhoud gaan

Geheugen-racebaan stapje dichterbij

De racetrack-technologie waar IBM aan werkt, maakt voor de gegevensopslag gebruik van nanodraadjes van enkele tientallen nanometers breed. Binnen die draadjes worden gebiedjes - of domeinen, om de juiste terminologie te gebruiken - gemagnetiseerd door de ‘spin’ van elektronen te manipuleren.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De beoogde constructie kent geen bewegende onderdelen. De gemagnetiseerde gebiedjes worden onder invloed van een aangelegde spanning door de nanodraadjes en langs een lees/schrijf-‘kop’ gejaagd. Daarbij worden snelheden gerealiseerd van honderden kilometers per uur; dat was de inspiratie voor de naam racetrack-technologie.

Een van de grote uitdagingen bij dergelijke snelheden is het positioneren van de gemagnetiseerde gebiedjes tot op het atoom nauwkeurig. De vinding van de IBM-wetenschappers heeft daarop betrekking. Ze hebben in kaart weten te brengen hoe de keten van magnetische gebiedjes reageert op elektrische pulsen. Daarbij hebben ze ontdekt dat de magnetische gebiedjes massa hebben. Daardoor is er sprake van een ‘optrek- en afrem’- effect dat aanknopingspunten biedt voor het ontwikkelen van een werkbare 'pitstop', oftewel lees/schrijf-unit.

De vinding is door de IBM-wetenschappers gepubliceerd in Science; het is alleen voor betalende lezers toegankelijk. Meer informatie over de racetrack-technologie is te vinden op de website van het Almaden-onderzoekslaboratorium van IBM.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in