Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook maakt mens socialer

De snelle groei van het gebruik van Facebook is aanleiding voor zorgen over mogelijke negatieve sociale gevolgen. Maar Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Texas komen op basis van onderzoek tot een andere conclusie. "Het gebruik van Facebook vervangt niet het face-to-face contact tussen vrienden, familie en collega's," zegt de leider van het onderzoek S. Craig Watkins, associate professor radio, tv en film.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Er is volgens hem zelfs voldoende bewijs dat sociale media mogelijkheden schept voor nieuwe vormen van vriendschap, intimiteit en gemeenschapszin.

Facebook-gedrag
De onderzoeker ondervroegen 900 studenten en pas afgestudeerden over hoe en met wie ze via Facebook contacten hebben. Meer dan 60 procent van de respondenten zei dat het plaatsen van meldingen over hun eigen bezigheden, zogeheten 'status updates', tot de meest populaire activiteiten behoord. Zestig procent van de deelnemers werkt graag zijn of haar profiel bij, en 49 procent tikt berichten en 'comments' voor vrienden.

Vrouwen en mannen verschillen
Hoewel mannen en vrouwen in dezelfde aantallen gebruik maken van Facebook, viel het de onderzoekers op dat beide groepen op een andere manier gebruik maken van het medium. "Vrouwen gebruiken het om contact te leggen, bij hen zien we meer betrokkenheid. Voor mannen is het gebruik functioneler," zei Craig Watkins.

Uitdagingen in sociale media
Watkins geeft als voorbeeld dat vrouwen eerder geneigd zijn foto's van samenzijn met vrienden zullen plaatsen, terwijl mannen eerder foto's van hobby's of links gerelateerd aan de politiek of populaire cultuur plaatsen. Hij zei ook dat jong volwassenen voor de uitdaging staan hun Facebook-gedrag aan te passen voor een steeds groter wordende sociale kring. "Facebook brengt alle onze netwerken en sociale omgevingen samen. We presenteren onszelf op verschillende manieren, afhankelijk van die omgevingen. Onze Facebook betrokkenheid is niet uniform. Het verandert continu en dat kan lastig zijn."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in