Overslaan en naar de inhoud gaan

KPMG spoort fraude op met kunstmatige intelligentie

Op boekhoudkundig terrein kan de software voor een grote verbetering in de financiële controle zorgen, zo voorspelt KPMG. De software herkent patronen in procesmatig gegenereerde datasets, zoals de financiële data in een grootboek. Hierdoor kunnen afwijkingen in bestaande patronen met succes in kaart worden gebracht. Creditcardmaatschappijen gebruiken dergelijke systemen om afwijkingen in creditcardgebruik te detecteren.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

KPMG heeft de software getest bij 5 grote organisaties in de verzekeringsbranche, de onderwijssector en bij handelsondernemingen en dienstverleners. Van de organisaties is voor één of meer boekjaren de integrale financiële data geanalyseerd. Het aantal mogelijk ongebruikelijke transacties in deze data varieert van 0,1 tot 4 procent.

Over het algemeen vertegenwoordigen de mogelijk ongebruikelijke transacties 0,1 tot 28 procent van de totale hoeveelheid euro's die in de populatie omgaan. De test is uitgevoerd op alle transacties in het grootboek van de organisaties. "Zoals verwacht geeft de test aan dat de minder gebruikelijke handmatige journaalposten het meest afwijken", constateert Rens Rozekrans, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor Risk & Compliance.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in