Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-bestuurders CSS hangt megaclaim boven het hoofd

Lakeman adviseert met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) een tiental schuldeisers die voor vele miljoenen euro's het schip ingingen. Zij vinden dat de oud-bestuurders grove fouten hebben gemaakt. "De rechter heeft nu gezegd dat de jaarrekeningen van CSS over de jaren 2000 en 2001 niet deugen", aldus Lakeman. "Zo zijn vele miljoenen aan schulden in geen enkele jaarrekening terug te vinden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

" Bovendien zet Lakeman vraagtekens bij een positieve winstverwachting die CSS eind augustus 2002 uit deed gaan.

Ook de rechtbank in Amsterdam is hierover kritisch in het tussenvonnis. De rechter verwijst naar een opmerking van een lid van de raad van commissarissen, twee dagen voor de presentatie van de bewuste halfjaarcijfers. "Het water staat aan de lippen en we staan met de rug tegen de muur", zei de commissaris toen.

De rechter vindt dat de oud-bestuurders beter moeten uitleggen waarom zij toen nog geen rekening hielden met een bankroet. In november 2002 moest het beursgenoteerde CSS uitstel van betaling aanvragen om kort daarop failliet te gaan.

Advocaat Pieter van Regteren Altena van de voormalige bestuurders erkent dat de rechter meer informatie wil van zijn cliënten. "Maar de rechter wil ook van de schuldeisers meer weten, bijvoorbeeld over waarom er sprake zou zijn van schade door misleiding. In dit tussenvonnis is hierover namelijk geen inhoudelijke beslissing genomen", aldus de jurist.

Dat het tussenvonnis de weg opent voor miljoenenclaims aan het adres van de oud-bestuurders, noemt de advocaat een "uiterst voorbarige" uitspraak. "Men juicht veel te vroeg. De conclusie van de schuldeisers dat de rechter vindt dat de jaarrekeningen over 2000 en 2001 niet deugen, is pertinent onjuist."

Voormalig financieel topman van CSS, Bob Lokhorst, sluit zich hierbij aan. "Het faillissement was een gevolg van de internetbubble en de economische malaise", aldus Lokhorst. "De hele markt ging omlaag, bedrijven investeerden niet meer in IT. De bank was niet geneigd ons te financieren, toen we geen geld meer hadden om onze crediteuren te betalen."

De schuldeisers en een handjevol aandeelhouders eisen 4 miljoen euro van de oud-bestuurders Jan Vlasveld (topman), Jan van Vuuren, Jos Houben en Lokhorst, die momenteel financieel topman van telecombedrijf Scarlet is. In het voorlopige vonnis is Houben, die het bedrijf in augustus 2000 verliet, vrijgepleit.

Als de rechter de claim toewijst, kunnen meer aandeelhouders naar de rechter stappen, meent Lakeman. "In totaal hebben zij honderden miljoenen euro's verloren. Particuliere beleggers kunnen nog tientallen miljoenen bij de bestuurders opeisen." Volgens Lakeman zijn de oud-bestuurders privé vermogend genoeg om compensatiebetalingen uit eigen zak te kunnen doen.

Het beursgenoteerde CSS telde in zijn hoogtijdagen een kleine tweeduizend werknemers. De zaken gingen volgens Lakeman mis toen CSS in 1998 Computer Company overnam. "Daarvoor is het onwaarschijnlijk hoge bedrag van 186 miljoen euro betaald, terwijl het bedrijf vrijwel niets waard was", zegt Lakeman. "Ik ben ervan overtuigd dat Vlasveld, die uitermate deskundig is, bewust te veel heeft betaald."

De zaak komt in september weer voor de rechter. Lakeman verwacht in mei komend jaar uitspraak in de zaak. De speurder, die geldt als luis in de pels van het bedrijfsleven, schuwde in het verleden niet om grote concerns en organisaties zoals Aegon, Getronics en Schiphol op de korrel te nemen. KPN moest na zijn ingrijpen de jaarrekening over 2000 herzien.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in