Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit e-dossiers huisartsen loopt sterk uiteen

Zorgverleners in die regio wisselen in toenemende mate medische gegevens over patiënten uit. In veel gevallen kunnen artsen op de huisartsenpost bij acute problemen in het dossier van de patiënt kijken bij diens eigen huisarts. Maar om de informatie uit huisartsendossiers te kunnen gebruiken is het belangrijk dat die gegevens volledig en correct zijn bijgehouden. En daar schort het volgens NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) nog wel eens aan.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

EPD-scan legde verschillen bloot
In Twente zijn bijna 100 huisartsenpraktijken – die gebruikmaken van verschillende huisartsinformatiesystemen – onderzocht met behulp van de door NIVEL ontwikkelde EPD-scan. De verslaglegging blijkt op sommige onderdelen sterk te verschillen, waardoor volledigheid en kwaliteit van de dossiers in het gedrang kunnen komen, waarschuwt het instituut.

Veel verschillen komen door het registratiegedrag van de huisarts zelf. NIVEL-onderzoeker Robert Verheij: “Bij sommige praktijken lijkt een patiënt bijvoorbeeld nog steeds medicijnen te slikken, terwijl het laatste recept al langer dan 6 maanden geleden is uitgeschreven. Dat kan leiden tot medicatiefouten. En ook allergieën en contra-indicaties worden soms onvolledig geregistreerd, wat tot ongewenste bijwerkingen kan leiden.” Een deel van de verschillen in de registratie is ook toe te schrijven aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van de verschillende huisartsinformatiesystemen.

EDP-scan landelijk doorontwikkelen voor kwaliteitscontrole
De onderzochte huisartspraktijken hebben aangegeven verbeteringen te zullen doorvoeren en de dossiers op orde te brengen. Daarna gaat NIVEL opnieuw kijken naar de kwaliteit van de dossiervoering. Met de in Twente opgedane ervaring wil het samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap de EPD-scan doorontwikkelen, zodat huisartsen in heel Nederland de scan kunnen gebruiken voor het verbeteren van hun EPD. Ook zorgverzekeraars stellen steeds vaker eisen dat de verslaglegging in het huisartsinformatiesysteem op orde is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in