Overslaan en naar de inhoud gaan

PwC: Detacheerders onder druk

PwC deed voor de derde maal een benchmark-onderzoek onder 17 grote en middelgrote detacheringsbedrijven in Nederland. Het gemiddelde bedrijfsresultaat ten opzichte van de omzet daalde van 3,7 procent in 2009 naar 2,9 procent in het eerste halfjaar van 2010. Vergelijk: In 2008 was dit percentage nog 9,8 procent.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Opvallend genoeg nam het aantal zzp'ers dat door detacheringsbureaus wordt uitgeleend naar verhouding toe. Ook dit zet de resultaten onder druk omdat de marges op het 'uitlenen' van zzp-ers lager zijn dan op de inzet van eigen personeel.

Zorgsector gaat beter dan ICT
"Waar uitzendorganisaties de weg naar boven weer weten te vinden, wijzen de cijfers van detacheringsbureaus daar nog niet op," zegt Martin Bond, bij PwC verantwoordelijk voor de zakelijke dienstverlening. Volgens Bond is het beeld niet zwart-wit. "Bureaus die specialisten uitlenen aan de zorgsector doen het in 2010 bijvoorbeeld beter dan bureaus die specialisten uitlenen aan de ICT-branche. De ICT-branche werkt veel met langetermijncontracten, en dus kwam de crisis daar later aan."

Over de hele linie ziet Bond optimisme in de branche. "Een kwart van de bedrijven heeft een nieuwe niche aangeboord, 20 procent geeft aan overnameplannen te hebben. Ondanks de moeilijke tijd hebben alle grote en middelgrote bureaus het hoofd boven water gehouden door scherp naar de kosten te kijken."

Meer zzp'ers
Het percentage zzp'ers in de personeelsbestanden van detacheerders is gemiddeld genomen gestegen van 12 procent in 2009, naar 14 procent in 2010. De bureaus verwachten dat dit percentage de komende 3 jaar naar 17 procent zal stijgen. Volgens Bond zijn er al bureaus die nu op meer dan 20 procent zitten. "Dat is historisch hoog. Een deel van de verklaring is voorzichtigheid. In onzekere tijden beschouwen werkgevers zzp'ers als flexibele schil. Echter, als het percentage zzp'ers toeneemt, wordt een bedrijf kwetsbaarder. De kostenstructuur van een detacheringsbureau is vaak niet op de lagere marge voor zzp'ers ingericht."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in