Overslaan en naar de inhoud gaan

'Burger heeft recht op gratis overheidsinfo'

“Donner roeit tegen de tijdsgeest in en vindt burger en pers maar lastige pottenkijkers. Maar juist in het digitale tijdperk gooit een bestuur dat zijn burgers vertrouwt de luiken open, niet dicht,” zei Peters.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Nederland heeft ook al één van de langste termijnen ter wereld voor behandeling van burgerverzoeken om informatie, klaagt GroenLinks. “Gemeenten vragen er bovendien vaak geld voor. Veel informatie is ook uitgesloten van openbaarheid, zoals onwelgevallige rapporten van deskundigen of prestaties van private partijen die publieke taken uitvoeren.”

Peters: “Treinvervoer, bijzonder onderwijs, energieleveranties of thuiszorg zijn publieke taken die met publiek geld worden betaald en ook dan moeten burgers en media kunnen controleren hoe ons geld wordt besteed. Veel onvoorzichtig bestuurlijk handelen blijft ook oncontroleerbaar doordat contra-expertise uit de openbaarheid wordt gehouden, zoals bij de mislukte inrichting van de databank vingerafdrukken, de Catshuisbrand, de HSL-aanbesteding of de oorlog in Irak.”

Ze wil dat toegang tot overheidsinformatie 'een recht in plaats van een gunst' wordt. Die informatie moet ook sneller en gemakkelijker beschikbaar komen en gratis zijn bovendien. Uitzonderingen moeten tot een minimum worden beperkt.

Peters stelt ook de aanstelling voor van een informatiecommissaris. De functionaris moet de burger helpen die op zoek is naar openbaarheid en ook ambtenaren trainen in het geven van meer openheid. Een dergelijke commissaris bestaat al in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, aldus Peters.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in