Overslaan en naar de inhoud gaan

Qurius en Prodware verankeren samenwerking

ING-dochter Parcom ziet door de deal met Proware zijn belang in Qurius slinken naar 7 procent, maar wordt in ruil daarvoor wel voor 6 procent eigenaar van Prodware. Prodware verruimt zijn belang in Qurius van 9 naar 17 procent. Gelijktijdig werd geregeld dat Proware’s algemeen directeur Philippe Bouaziz bij de eerst volgende aandeelhoudersvergadering van Qurius wordt voorgedragen voor lidmaatschap van de Raad van Commissarissen. Tot die tijd treedt hij op als adviseur van Qurius’ RvC.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Andersom neemt Qurius’ algemeen directeur Leen Zevenbergen zitting in de strategiecommissie de Prodwaredirectie.

Kruisverkoop van technologie
De bedrijven zijn beide gespecialiseerd in het ontwikkelen en implementeren van bedrijfsinformatiesystemen op basis van Microsofts Dynamics. Zij zijn overeengekomen elkaars intellectueel eigendom over en weer te distribueren en verder uit te bouwen. Die strategie moet handen en voeten krijgen via een joint venture die zij nog dit jaar willen oprichten. Om de vruchten van hun gezamenlijke intellectuele inspanningen effectiever bij lokale en internationale prospects aan te bieden wordt een teamingovereenkomst aangegaan.

Qurius beschikt over verkoopkantoren in Nederland, Vlaanderen, Engeland, Spanje, Duitsland en Oostenrijk. Prodware is in hoofdzaak actief in Frankrijk en het Franstalig deel van België. Wat personele omvang betreft zijn beide bedrijven - met ieder ongeveer 850 medewerkers - sterk vergelijkbaar.

Naast overeenkomsten genoeg verschillen
Beide bedrijven richten zich met hun Dynamics-oplossingen op middelgrote bedrijven in in de marktsegmenten food, retail en wastemanagement. In de samenstelling van het productportfolio bestaan echter voldoende verschillen om elkaars producten over en weer te kunnen omarmen, als aanvulling op het eigen portfolio. Zo zou Prodware's oplossing voor de drankenindustrie meer geschikt zijn voor alcoholhoudende dranken, terwijl Qurius zijn software vooral heeft ontwikkeld met leveranciers van frisdranken voor ogen. Verder lijkt Qurius, met oplossingen voor gezondheidszorg en IT-hardwarebedrijven ook iets breder dan Prodware.

Naast kruisverkoop van elkaars technologie kunnen Qurius en Prodware nog synergieeffecten halen uit gebruik van elkaars near shore ontwikkelfaciliteiten in Israel (Prodware) en Tsjechië (Qurius). Ook zouden beide bedrijven lering kunnen trekken uit elkaars kennis ten aanzien van de interne organisatie als IT-bedrijf met zowel technologieproducten als diensten in het portfolio. Ontvlechting van de verkoop en aansturing van deze twee typen activiteiten is een van de doelen waaraan Qurius op dit moment hard werkt en waar Prodware al min of meer klaar mee is.

10 miljoen euro extra armslag voor Qurius
Om zich voor te bereiden op de strategische samenwerking met Prodware organiseerde Qurius vorige maand al extra financiële armslag, door met het Britse YA Global Master SPV Ltd ('Yorkville') af te spreken dat deze partij zich beschikbaar houdt om aandelen af te nemen met een totale waarde tot 10 miljoen euro. Het geld mag over een termijn van 3 jaar worden opgenomen. Het lijkt onder meer bedoeld om Qurius 'aan te sterken', zodat het op voet van gelijkheid de samenwerking met Prodware mede vorm kan geven. Het feit dat daarvoor behalve geld, ook tijd nodig is, zou in dat licht verklaren dat de twee bedrijven termen als 'fusie' of 'overname' vooralsnog mijden. In plaats daarvan wordt gesproken over 'pragmatisch zoeken naar synergie-effecten'.

Volgens een woordvoerder van Qurius zou de gekozen 'aftastende' vorm van samenwerking ook bedoeld zijn voorkomen dat de focus van het management 'naar binnen keert', wat bij een fusie en overname vaak onbedoeld het gevolg is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in