Overslaan en naar de inhoud gaan

Qurius krijgt 10 miljoen voor flirt met Prodware

Prodware en Qurius zijn beide actief op het gebied van Microsoft Dynamics-oplossingen voor middelgrote bedrijven. Terwijl Qurius beschikt over verkoopkantoren in Nederland, Vlaanderen, Engeland, Spanje, Duitsland en Oostenrijk, is Prodware in hoofdzaak actief in Frankrijk en het Franstalig deel van België.
Beide bedrijven richten zich deels op dezelfde marktsegmenten (bijvoorbeeld in waste management, industrie, food, transport/logistiek, professionele dienstverleners).
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Maar in de wijze waarop ze dat doen, bestaan toch zodanige verschillen dat beide bedrijven verwachten elkaars producten met succes over en weer te kunnen aanbieden als aanvulling op het eigen portfolio.

Zo zou Prodware's oplossing voor de drankenindustrie meer geschikt zijn voor alcoholhoudende dranken, terwijl Qurius zijn software vooral heeft ontwikkeld met leveranciers van frisdranken voor ogen. Verder lijkt Qurius, met oplossingen voor gezondheidszorg, IT-hardwarebedrijven, vakantieparken, ledenorganisaties en service/onderhoud ook iets breder dan Prodware.

Ingrijpende herstructurering
Wat betreft personele omvang zijn beide bedrijven sterk vergelijkbaar, met ongeveer 850 medewerkers. Prodware zette twee jaar geleden proactief een herstructurering in en wist daardoor gedurende de afgelopen 'magere' jaren uit de verliezen te blijven. Qurius daarentegen moest ingrijpend herstructureren. Het bedrijf maakte pas het afgelopen kwartaal, na een directiewisseling, voor het eerst sinds 6 kwartalen weer een bescheiden operationeel winstje.

Tegen deze achtergrond heeft het er dan ook veel van weg dat de 10 miljoen euro extra werkvermogen vooral is bedoeld om Qurius 'aan te sterken', zodat het op voet van gelijkheid de samenwerking met Prodware mede vorm kan geven. Het feit dat daarvoor behalve geld ook tijd nodig is, zou in dat licht verklaren dat de twee bedrijven termen als 'fusie' of 'overname' vooralsnog mijden. In plaats daarvan wordt gesproken over 'pragmatisch zoeken naar synergie effecten'. "We willen per geval zaken samen oppakken waar dat onmiddellijk waarde voor klanten creëert', legt woordvoerder Geerd Schlangen van Qurius uit.

Diensten en producten ontvlechten
Naast kruisverkoop van elkaars technologie zou die waardecreatie volgens Schlangen ook kunnen voortkomen uit gebruik van elkaars near shore ontwikkelfaciliteiten in Israel (Prodware) en Tsjechië (Qurius) of uit lering trekken van elkaars kennis ten aanzien van de interne organisatie als IT-bedrijf met zowel technologieproducten als diensten in het portfolio. Ontvlechting van de verkoop en aansturing van deze twee typen activiteiten zijn doelen waaraan Qurius op dit moment hard werkt en waar Prodware al min of meer klaar mee is.

'Nadere mededeling' over samenwerking
Ook zou de gekozen 'aftastende' vorm van samenwerking moeten helpen voorkomen dat de focus van het management 'naar binnen keert', wat bij een fusie en overname vaak onbedoeld het gevolg is. Maar dat de samenwerking zich ook uiteindelijk ook weer niet helemaal conform het laissez-faire-beginsel ontwikkelen mag voorzichtig worden afgeleid uit Qurius' aankondiging dat er begin volgende maand een nog nadere mededeling over de samenwerking met Prodware te verwachten is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in