Overslaan en naar de inhoud gaan

Prestige nekte ICT politie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken schoot bovendien tekort in het toezicht op het functioneren van de politietop, oordeelt de Rekenkamer. Eind deze week presenteert de Rekenkamer de resultaten van het onderzoek. De Volkskrant schreef dit weekend al over de conclusies op basis van een gelekt concept-rapport. De Tweede Kamer roept naar aanleiding van het conceptrapport om een harde afrekening met de politietop.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Gebruiksvriendelijkheid was ondergeschikt
De agent stond niet centraal bij de ontwikkeling van het politiesysteem dat in 2009 landelijk werd ingevoerd. De gebruiksvriendelijkheid is daardoor ver te zoeken. Doordat de kwaliteit een onderschikte rol speelde in de besluitvorming rond het systeem, kampt het nu regelmatig met haperingen en valt soms helemaal uit. De agenten hebben geen vertrouwen meer in het systeem. Het zit hen vooral dwars in plaats dat het hun taak verlicht.

Slechte kwaliteit was bekend
De conclusie van de Software Improvement Group uit 2008 dat de kwaliteit van het politiesysteem onvoldoende was, werd door de projectleiding weggemoffeld. Het kwam nooit officieel ter sprake in het korpsbeheerdersberaad, alhoewel verschillende korpsbeheerders van de resultaten op de hoogte waren.

Tweede Kamer eist reorganisatie
Verschillende Tweede Kamerleden uiten in de Volkskrant vanochtend al hun ongenoegen met de gang van zaken bij de politie. De SP concludeert dat willens en wetens een verkeerd systeem is ingevoerd en dat dat niet zonder gevolgen kan blijven. PvdA-er Attje Kuiken wil dat de koninkrijkjes binnen de politieorganisatie niet werken. PvdA-fractieleider Job Cohen, die destijds korpsbeheerder was, wil de officiële presentatie van het rapport afwachten.

De Korpsbeheerders willen een volledig nieuw landelijk ICT-systeem, maar daar is volgens minister Opstelten geen budget voor.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in