Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Kamer verwerpt patiëntendossier

Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is volgens de Senaat in de landelijke opzet nu niet veilig genoeg. De Tweede Kamer ging in 2009 al met het EPD akkoord, maar de Eerste Kamer blijft na heel veel discussies bezwaren zien. De Senaat wil dat de privacy van de patiënt beter wordt bewaakt en dat het systeem in de regio's in de praktijk wordt opgebouwd.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Minister ziet voordelen
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) slaagde er vorige week niet in de Eerste Kamer te overtuigen van de meerwaarde van het EPD. Omdat ze zelf wel grote voordelen ervan ziet, vooral voor de steeds mobielere mens die overal een ongeval kan krijgen, trok ze het voorstel niet in bij de aanhoudende weerstand. Schippers eigen VVD, PvdA, GroenLinks en SP kondigden al aan tegen te stemmen. Minister Schippers wilde met haar voorstel voor het EPD een wettelijke basis leggen om met name de privacy van de patiënt en de veiligheid van het dossier goed te regelen. Ze trok het voorstel daarom niet in bij de aanhoudende protesten in de Eerste Kamer.

Schakelpunt kan in de lucht blijven
In een reactie op het nee van de Senaat dinsdag tegen het plan, liet ze via haar woordvoerder weten dat ze ‘uiteraard niet voorbijgaat aan het oordeel van de Eerste Kamer’. Maar: “Daar ligt dan ook de verantwoordelijkheid voor het verwerpen van de wet en voor de gevolgen. Het landelijk schakelpunt zou in de lucht kunnen blijven, maar dan moeten de zorgaanbieders en artsen daar nu zelf de schouders onder gaan zetten, ook financieel'', aldus de minister. Ze onderzoekt of de privacy en bescherming van patiënten kunnen worden verbeterd door andere wetten te versterken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in