Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks eist verbod op internetcensuur

GroenLinks wil dat Nederland zich terugtrekt uit de handel in apparatuur waarmee delen van internet afgesloten kunnen worden. Vooral de levering van dergelijke systemen aan dictatoriale regimes is de partij een doorn in het oog. GroenLinks stelt hierover Kamervragen aan minister Verhagen van EZ.
minister Verhagen
© CDA
CDA

Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks stelt vast, dat Nederlandse bedrijven gewoon doorgaan met de levering van censuurmiddelen. Zelfs de afgelopen weken, tijdens de opstanden in het Midden-Oosten, hebben bedrijven geprobeerd technologie om het internet te controleren aan deze regimes te verkopen. "Dit mag niet langer gebeuren", aldus het Kamerlid.

El-Fassed: "We kunnen niet langer en onze mond vol hebben van vrijheid en democratie, en tegelijkertijd verdienen aan deze onderdrukking. De Arabische Lente is het moment om met de internetonderdruking te stoppen. In dictaturen is internet het enige medium waarmee mensen nog enigszins vrijuit kunnen communiceren. Ik verwacht van de minister dat hij zich volledig in zal gaan zetten voor internetvrijheid."

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini spoort de Europese Commissie aan om met Europese regels te komen: "Nederland en Frankrijk hebben vorig jaar het initiatief genomen tot een gedragscode internetvrijheid, met richtlijnen voor de export van internetfilters", zegt Sargentini. Het is bedoeling dat andere landen daarin mee gaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in