Overslaan en naar de inhoud gaan

Transmissierecord Amsterdam Internet Exchange

Hoewel de groeisnelheid van het internet de afgelopen jaren wat is afgenomen, neemt het dataverkeer nog steeds toe. Gisterenavond werd om 21:17 uur voor het eerst een piek van 1 Terabit per seconde gehaald.

De groei van het dataverkeer wordt onder meer veroorzaakt doordat steeds meer internet service providers uit landen in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië lokaal aansluiten op de Amsterdam Internet Exchange. Daarnaast komt een deel van de groei voor rekening van smartphones en PDA's. Verder is er ook sprake van groei in het gebruik van kanalen voor het streamen van video, muziek en film.

Op het AMS-IX-platform wisselen leden (meerendeels internet service providers) internetverkeer uit, het zogenoemde 'peering'. De meeste grote Nederlandse providers en een flink aantal van hun buitenlandse collega’s hebben een eigen poort op de AMS-IX.

De AMS-IX is een van de grootste internet-exchanges in Europa. Algemeen directeur Job Witteman noemt het bereiken van de Terabitpiek 'een mijlpaal' en defineert de één Petabit/seconde als volgende uitdaging voor zijn organisatie, maar noemt geen streefdatum.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in