Overslaan en naar de inhoud gaan

Opsporing verplaatst naar online media

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ziet in de inzet van de nieuwe technologie 'onvoorstelbaar veel potentieel', zo bleek op een conferentie waar de Volkskrant over bericht.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Criminelen laten net als iedereen steeds meer digitale sporen achter in de vorm van sms-jes, email, chatberichten, socialmedia-posts, maar ook flitsfoto's bij te hard rijden en opnames van beveiligingscamera's. Door de databases automatisch af te zoeken en de informatie aan elkaar te koppelen en te analyseren kan de opsporing in de toekomst een stuk efficiënter, meent NFI.

Het verhaal heeft wel een keerzijde verwacht Tjark Tjin-A-Tso, algemeen directeur van NFI, omdat mensen het doodeng vinden als ze beseffen wat we allemaal kunnen met die informatie uit databases. Hij gaat er echter van uit dat wanneer duidelijk wordt dat deze aanpak nieuwe aanslagen kan voorkomen, de acceptatie van de nieuwe methodes beter wordt.

Hij signaleert nog een probleem: De ontwikkeling van deze nieuwe technologieën gaat zo snel dat de regelgeving het niet altijd bijhoudt. Het kenniscentrum is enkele jaren gelden al als tijdelijk project van start gegaan, maar krijgt nu een permanente basis.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in