Overslaan en naar de inhoud gaan

Websites gemeenten onder de maat

Impactive toetste de websites van de 50 grootste Nederlandse gemeenten op vindbaarheid en actualiteit van informatie, het vermijden van afkortingen en jargon en het verwijzen naar relevante informatie buiten de website. Die kenmerken waren goed voor 15, 60, 10, 10 en 5 procent van het totaaloordeel.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De maximale score was 100 procent. Gemiddeld kwamen de sites van de 50 grootste gemeenten tot een score van 53 procent. Alkmaar en Haarlem waren de uitschieters, met scores van respectievelijk 78 en 21 procent. Zelfs bij de topper in dit onderzoek valt dus nog het nodige te verbeteren.

Dat geldt zeker voor de actualiteit van de geboden informatie. Die werd gemeten door te kijken of een aantal regelingen die de afgelopen jaren zijn gewijzigd, correct worden uitgelegd, en of afgeschafte regelingen ook zijn verwijderd.

Het gaat daarbij om zaken als

  • de bouwmelding (afgeschaft in 2003);
  • de bijstandswet (in 2004 vervangen);
  • WOZ-waardebepaling (sinds 2005 jaarlijks);
  • de huursubsidie (in 2006 gewijzigd in huurtoeslag);
  • de Flitsscheiding (sinds 1 maart 2009 niet meer mogelijk);
  • Bestemmingsplan (Vrijstelling veranderd in ontheffing);
  • Art. 19-procedures (niet meer actueel);
  • Planschade (nieuwe, krappere regeling ingevoerd in 2008);
  • Inburgeringsexamen (sinds 2007 verplicht);
  • Gebruiksmelding (eenvoudiger procedure in het kader van brandveiligheid naast de gebruiksvergunning, 1 november 2008 ingevoerd);
  • en de op 1 maart dit jaar veranderde regeling Erkenning kind.

Impactive hanteerde een getrapte score: gemeenten konden ook punten verdienen als ze in ieder geval geen foute informatie verschaften, en ook als de info deels juist was of extra contactmogelijkheden werden gemeld. Toch scoorden de gemeenten op deze maat gemiddeld 46 procent, volgens Impactive een ‘verontrustende’ score. Met name Haarlem scoorde slecht, met 6 procent. De hoogste score was hier voor Amstelveen, met 77 procent.

Na actualiteit scoorden verwijzingen het slechts, met 59 procent. Ook de vindbaarheid - hoe makkelijk je ter bestemming komt als je via de zoekmachine op de homepage opzoekt wat je moet doen bij trouwen of een verhuizing, het aanvragen van een paspoort, bouwvergunning en dergelijke – was niet overal op orde, met een score van 70 procent. Bij het vermijden van jargon en afkortingen scoorden de gemeenten dan wat beter, met 79 en 84 procent, hoewel ook daar bezoekers van gemeentewebsites nogal eens de ins en outs moeten kennen voordat ze de geboden informatie volledig begrijpen.

Impactive concludeert dat veel gemeenten de website kennelijk nog zien als een speeltje van de afdeling communicatie, in plaats van als een wezenlijk onderdeel van het primaire proces. Daardoor lopen gemeenten in toenemende mate politiek en financieel risico. Het bureau adviseert gemeenten hun sites vanuit de kenniskant te gaan opbouwen, met een daarvoor aangestelde kennisredactie met decentrale redacteuren, die wel centraal moeten worden aangestuurd.

Gemeenten die hun website ook willen testen, kunnen daarvoor een tooltje downloaden bij Impactive.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in