Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Azure snelste cloud van het afgelopen jaar

Compuware test op eigen initiatief de prestaties van een 25-tal cloudaanbieders. Het gebruikt daarvoor een speciaal voor de test ontwikkelde namaak-onlinewinkel die laarzen verkoopt. In de test meet Compuware hoe snel die website laadt vanuit de rekencentra van de verschillende aanbieders. Die moeten de bezoeker twee pagina's opleveren, één met een beschrijving van 40 artikelen en kleine .jpg-plaatjes, en één met een groter beeld van 1,75 megabyte.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De verslaglegging heeft betrekking op 17 rekencentra waarvoor Compuware ten minste 6 maanden aan gegevens heeft. In totaal deed Compuware ruim een half miljoen metingen.

Snelst in de test was Windows Azure met een gemiddelde responstijd van een fractie meer dan 6 seconden. Googles App Engine volgt op korte afstand, met bijna 6,5 seconden. Daarna volgen de rekencentra van GoGrid en OpSource aan de oostkust, dat van RackSpace in het zuiden van de VS, en dan pas Amazon. Dat scoort 7,2 seconden met zijn EC2, althans voor klanten die via Amazons rekencentrum aan de oostkust van de Verenigde Staten bediend worden; het rekencentrum aan de westkust scoort een stuk slechter, met 8,1 seconde.

Verschillen lopen op

Verschillen van 1,5 tot 2 seconden zijn in de ogen van Compuware substantieel. Maar ook kleinere verschillen kunnen voor webbezoekers al reden zijn om naar een andere online leverancier om te zien, blijkt uit onderzoek van bijvoorbeeld Google op dit terrein. De resultaten van Compuwares onderzoek moeten in dit verband wel met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. De locatie van de 30 over de wereld verspreide centra die Compuware gebruikt om testopdrachten af te vuren, lijkt een rol te spelen in de resultaten. Rekencentra in het westen van de VS scoren structureel wat lager dan die in andere delen van de VS - met uitzondering van Terremarks vestiging in het oosten - en Europese scoren nog slechter, met een respons die niet onder de 10 seconden komt . Ronduit abominabel zijn de resultaten van de Aziatische rekencentra van cloudaanbieders, met responstijden van 15 seconden of meer. De vestigingen van Microsoft en Amazon in Singapore scoren bijvoorbeeld 16,1 respectievelijk 20,9 seconden.

Daarnaast is van belang dat de responstijd niets zegt over de beschikbaarheid, die voor cloudtoepassingen minstens zo belangrijk is. En daarnaast zijn de testresultaten niet per definitie representatief voor andere toepassingen dan webshops.

Neerwaartse trend bij meeste leveranciers

Veelzeggender in de testresultaten is wellicht dat de meeste aanbieders een neerwaartse trend in de responstijd laten zien; sommige wat overtuigender dan andere. Alleen Amazon onttrekt zich aan dit beeld. In het oostelijke noch in het westelijke rekencentrum is een duidelijke trend te zien.

De resultaten zijn te zien op Compuwares Cloudsleuth-website. Daar kan men ook gratis de prestaties over de afgelopen 30 dagen volgen van de cloudaanbieders, wereldwijd en per regio. Daarbij is wel te zien hoe ze scoren op beschikbaarheid.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in