Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT~Office roept revolutie uit

Omdat ICT~Office zich stoort aan de schaarste aan gegevens over de stand van zaken rond ICT en innovatie, heeft ze onderzoeksbureau Dialogic gevraagd onderzoek te doen naar de Nederlandse softwaresector. Uit dit onderzoek bleek dat in 2010 meer dan 24.000 softwarebedrijven in Nederland samen voor ruim 17 miljard euro bijdroegen aan de Nederlandse economie.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Maar buiten de officiële softwaresector, zoals gedefinieerd door het CBS, blijkt volgens de onderzoekers een nog aanzienlijk (40 procent) grotere softwareproductie plaats te vinden.

De onderzoekers berekenen de bijdrage van ICT aan de economische groei momenteel op 2,8 procent van het bruto nationaal product. "Een historisch hoog niveau (..) We bevinden ons middenin een ICT-revolutie", concluderen ze, zinspelend op parallellen met de industriële revolutie. "Waar toentertijd de technologische vooruitgang direct vertaald werd in productiewinsten, vinden de productiviteitswinsten van de ICT-revolutie nu indirect plaats door de software die gebruik maakt van de toegenomen rekenkracht."

Nationale 'softwarebasis' is goed
De vervaardiging van standaard applicaties ('product'-software), maatwerksoftware, softwareadvisering en softwarediensten bleken volgens Te Velde (Dialogic) en Pegge (ICT~Office) sterk verbonden met de specifieke nationale economische structuur. "Productsoftware richt zich op specifieke niches in de economie. Dit is de reden waarom software vaak lokaal geproduceerd wordt."

Landen hebben een robuuste eigen softwarebasis nodig om optimaal gebruik te kunnen maken van ICT. Te Velde en Pegge concluderen dat Nederland over die softwarebasis beschikt. Tegelijkertijd waarschuwen ze ook voor gemakzucht: "Het hebben van een krachtige softwarebasis is geen reden om achterover te leunen, omdat deze sector ook krachtig moet blijven. Zo moet Nederland blijven investeren in R&D op softwaregebied. Zonder een sterke nationale softwaresector staan de winsten die het gebruik van ICT oplevert onder druk."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in