Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT groeit in 2011 sneller dan economie als geheel

Als de voorspellingen uitkomen, betekent dat dat de ICT-bestedingen opnieuw harder groeien dan de Nederlandse economie, die naar verwachting als geheel met anderhalf procent stijgt.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het gesignaleerde verschil tussen de groei in het algemeen en de groei in de ICT-bestedingen hangt volgens ICT~Office samen met inzet van ICT om kosten te besparen op andere bedrijfsprocessen. Als voorbeeld noemt de brancheorganisatie de overheid, die zich meer wil focussen op kerntaken en daarbij uitbesteding van ICT ziet als mogelijkheid om kosten in de hand te houden. Daarnaast voorziet ICT~Office dat het midden- en kleinbedrijf IT zal inzetten voor zakelijke vernieuwing, onder meer online.

Bezuinigingen drijven groei in ICT
De focus op inzet van ICT voor innovatie - anders dan voor schaalvergroting - komt onder meer tot uitdrukking in verschillen in bestedingsgroei voor verschillende segmenten van de IT-markt. Bestedingen in software en IT-dienstverlening groeien in 2011 onmiskenbaar harder dan die in IT-infrastructuur en kantoortechnologie:

  • software: +2,6 procent (2010 +2,0 procent)
  • services: +2,5 procent groei (2010 +1,6 procent)
  • telecom en internet: +1,8 procent (2010 +1,0 procent)
  • pc's: +2,3 procent (2010 +1,4 procent)
  • servers, midrange, mainframes: -0,9 procent (2010 -1,7 procent)
  • MFP's, copiers en office-apparatuur - 1,2 procent (2010 -0,1 procent)

Groei in 2010 was deels inhaalreactie
In 2010 groeiden de ICT-bestedingen met 1,1 procent, na een sterke daling in de ICT-bestedingen in 2009. De markt trok met name in de tweede helft van het jaar aan, maar gebruikers blijven behoedzaam met anticiperen op verwacht economisch herstel. De softwarebestedingen stegen in 2010 met 2 procent ten opzichte van 2009. Deze toename zit vooral in de applicatiesoftware en is deels een gevolg van uitstel van investeringen gedurende 2009. Tegelijk is de trend naar 'software-as-a-service' onmiskenbaar.

De uitgaven voor hardware stegen vorig jaar nauwelijks (0,3 procent). De segmenten servers, midrange en mainframes daalden zelfs (-1,7 procent). De besteding aan pc's steeg in 2010 licht (1,4 procent). Per saldo bleef de markt voor kantoortechnologie vorig jaar ongeveer gelijk aan het als 'zeer zwaar' gekarakteriseerde 2009.

In het afgelopen jaar had met name de dienstverlening last van uitstel of kortwieken van ICT-projecten, waardoor bestedingen in advies, implementatie en detachering sterk achterbleven. Ondersteunende dienstverlening zoals onderhoud liet wel een riante stijging zien met 3,3 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in