Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoop processors groeit sterker dan verwacht

In een woensdag gepubliceerd rapport raamt Barclays Capital het aantal in 2009 verkochte pc-processors op 339 miljoen stuks, ruim 6 procent meer dan in 2008. Het verkoopaantal zal dit jaar stijgen naar 390 miljoen processors, iets meer dan de 385 miljoen die Barclays tot dusver verwachtte. In 2011 groeit de verkoop verder door naar 443 miljoen stuks. In deze aantallen zijn zowel processors voor desktop-pc’s, laptops als servers meegerekend.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Tegenover de sterke groei in aantallen staat een verwachte daling van de gemiddelde verkoopprijs per processor. In het laatste kwartaal van 2009 kostte een pc-processor gemiddeld 89 dollar, 5 procent meer dan in het jaar ervoor. Die groei kwam hoofdzakelijk voor rekening van serverchips. Dit jaar ontwikkelen de prijzen zich in omgekeerde richting. Barclays Capital voorziet een daling met 3 procent tot 85 dollar per chip in 2010 en met nog eens 5 procent naar 80 dollar in 2011.

AMD zag in het laatste kwartaal van 2009 kans zijn marktaandeel in aantallen met een half procentpunt op te vijzelen. Gemeten naar omzet bleef het marktaandeel van AMD op de processormarkt echter ongeveer gelijk. De verklaring hiervoor is dat de gemiddelde prijs van de AMD-chips maar met 1,9 procent toenam en die van Intel met 6,5 procent.

Barclays Capital is behoorlijk positief over de vooruitzichten van Intel. De marktleider heeft met zijn nieuwe 32 nanometer Westmere-processors een sterke ‘routekaart’ en Intels concurrentiepositie laat ruimte voor verdere omzetgroei. AMD heeft ook op langere termijn intensieve concurrentie te duchten en staat dit jaar speciaal aan de bovenkant van de servermarkt onder druk, doordat Intel de vaart erin heeft met zijn Nehalem-architectuur.

De analisten van Barclays hebben ook hun prognose van de pc-markt bijgesteld. Ging men eerst uit van een groei bij de servers met 8 procent, nu is de verwachting dat dit jaar 12 procent meer servers worden verkocht dan in 2009. Het aantal verkochte notebooks zal dit jaar 27 procent hoger uitkomen dan vorig jaar. Daarentegen stagneert de verkoop van bureau-pc’s. Dit jaar gaan er hooguit 3 procent meer over de toonbank, maar nulgroei is ook mogelijk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in