Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland zakt op breedbandindex

Nederland zakt voor het derde opeenvolgende jaar een plaats in deze Broadband Quality Study en staat nu 7e. Beide universiteiten nemen jaarlijks zo'n 70 landen onder de loep op op een reeks punten waaronder breedband penetratie, kwaliteit, de staat van de kenniseconomie maar ook het regeringsbeleid en onderwijs.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock
Land 2010 2009 2008
Zuid-Korea 1 1 1
Hong Kong 2 3 2
Japan 3 7 4
IJsland 4 4 8
Zwitserland 5 5 6
Luxemburg 5 5 9
Singapore 5 2 3
Malta 6 10 19
Nederland 7 6 5
Ver Arab Emiraten 8 12 19
Qatar 8 2 11
Zweden 9 8 9
Denemarken 10 9 7

De grootste verrassing dit jaar was een enorme vooruitgang aan uploadsnelheden. Op basis van genormaliseerde waarden van afgelopen jaren werd een nieuw gemiddelde uploadsnelheid van 10 Mbps verwacht. de waarde kwam echter uit op 16 Mbps. "Daaruit blijkt dat versneld glasvezel end-to-end beschikbaar komt", constateert Fernando Gil de Bernabé, senior director van Cisco, dat het onderzoek sponsorde.

Beleid heeft effect
Overheidsbeleid gericht op het ontwikkelen van kenniseconomie en beschikbaarheid van een goede breedbandinfrastructuur, drijft landen bovendien snel omhoog in de ranglijst, blijkt volgens Gil de Bernabé uit de studie. "In verhouding staan in de top veel kleine landen. Dat komt omdat zij in een vroeg stadium een breedband- en kennisgerichte strategie volgden om een concurrentievoordeel te krijgen ten opzichte van grote buurlanden. De Scandinavische landen zijn daar een voorbeeld van. Nu zie je dat grote landen als Duitsland en de Verenigde Staten ook met een gericht beleid inzetten op de ontwikkeling van breedbandkwaliteit." Concurrentie tussen infrastructuuraanbieders blijkt ook een belangrijke aanjager voor de kwaliteit en beschikbaarheid van breedbandverbindingen.

Beschikbaarheid in steden belangrijk
In veel landen bestaat nog een groot gat tussen de beschikbaarheid en kwaliteit van breedband in de steden en daarbuiten. Het effect van kwalitatief hoogwaardige netwerken op de economie is in de steden ook het grootst en de aanleg is makkelijker. "Een aantal onwikkelingslanden begrijpt dit goed. Zij slaan de koperen infrastructuur over en leggen gelijk glasvezel aan. Maar voornamelijk in de steden."

Mobiele breedband heeft eigen dynamiek
De onderzoekers constateren dat de kwaliteit en beschikbaarheid van mobiele breedbandnetwerken snel toeneemt. Met name Zweden, Denemarken, Verenigde Staten en Spanje nemen hier een leidende rol. Gil de Bernabé: "De ontwikkeling gaat sneller omdat de infrastructuur van basisstations veel sneller kan worden aangepast dan de vaste infrastructuur." Het mobiele netwerk kan echter nooit de vaste infrastructuur vervangen, verwacht hij, maar blijft altijd als aanvulling dienen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in