Overslaan en naar de inhoud gaan

Kenniseconomie Nederland wankelt

De Kenniseconomie Monitor 2010 werd vandaag aangeboden door de Stichting Nederland Kennisland aan een aantal Tweede Kamerleden. Het is de derde keer dat Nederland Kennisland deze monitor opstelt, onder andere op basis van een 15-tal andere rapporten, waaronder de European Innovation Scoreboard en die van het World Economic Forum. Eerder verscheen een Kenniseconomie Monitor in 2003 en 2006.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Bij het opstellen van de ranglijst kijkt men onder andere naar het niveau van kennis en innovatie. Nederland staat in de ranglijst nog boven het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, Japan, Australië en Zuid-Korea, maar onder Canada, Singapore, Zwitserland, de VS en Finland. Het krachtenveld is echter sterk in beweging. Zo is de kenniseconomie sterk in opkomst in landen als China en India. Nederland raakt daarentegen steeds meer internationale R&D-centra kwijt, bijvoorbeeld recent laboratoria van Organon en Abbott.

Nederland Kennisland waarschuwt bovendien voor een vergroting van de kloof tussen jong en oud en tussen hoger en lager opgeleiden, maar ook tussen economische groei- en krimpregio's. "Dat vraagt om politieke keuzes en concrete acties", stelt Joeri van den Steenhoven, voorzitter en een van de oprichters van de onafhankelijke denktenk Nederland Kennisland. De Kenniseconomie Monitor is beschikbaar op de site van de stichting.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in