Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartphones verkopen nog beter dan verwacht

In vergelijking met 2009 gaan dit jaar 55 procent meer smartphones over de toonbank. Tot nog toe was IDC uitgegaan van een toename met 45 procent. Vorig jaar rolden wereldwijd 173,5 miljoen gevanceerde mobiele telefoons van de lopende band.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

In de eerste helft van dit jaar leverden de fabrikanten al 199,4 miljoen smartphones af. Dat aantal lag 55,5 procent hoger dan in de eerste 6 maanden van 2009.

IDC verhoogt zijn prognose voor het hele jaar in de wetenschap dat er in het najaar veel nieuwe modellen op de markt komen, veelal voorzien van het besturingssysteem Android. De laatste paar maanden zijn al diverse nieuwe smartphones geïntroduceerd, waaronder de iPhone 4 van Apple, de BlackBerry Torch en de Evo 4G van HTC.

Smartphones blijven ook na dit jaar veelgevraagd, maar de groei zal toch een stuk minder zijn dan in 2010. IDC gaat voor 2011 uit van een groei met 24,5 procent.

IDC denkt dat de markt de komende jaren met gemak plaats biedt voor maximaal 5 mobiele besturingssystemen. Hoewel de iPhone en Android doorgaans de meeste aandacht trekken, blijft het vooral door Nokia gebruikte Symbian het meest gebruikte OS. In 2010 draait 40 procent van alle nieuw verkochte smartphones op Symbian, gevolgd door het BlackBerry OS met 18 procent, Android met 16 procent en Apple iOS met 15 procent.

Hekkensluiter is Windows Phone met 6,8 procent. IDC verwacht dat het mobiele platform van Microsoft de komende jaren een bescheiden comeback maakt en in 2014 op 10 procent marktaandeel uitkomt. Android groeit door naar circa 25 procent, maar Symbian blijft koploper met circa 1/3 deel van de markt. HTC en Motorola zijn momenteel de meest prominente aanbieders van Androidtoestellen, maar IDC verwacht dat ook Samsung, LG en Dell een stevige partij zullen meeblazen op de Androidmarkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in