Overslaan en naar de inhoud gaan

Android haalt iPhone in 2012 in

Dat verwacht marktonderzoeksbureau iSuppli. Vorig jaar waren 25 miljoen iPhones in gebruik met het iOS, dat toen nog iPhone OS heette. Ook de komende paar jaar blijft de smartphone van Apple in trek: iSuppli rekent in 2012 op 62 miljoen gebruikers. Maar Android, waarvoor inmiddels een breed aanbod van smartphones bestaat, groeit domweg nog harder.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In 2012 kan Google prat gaan op een marktaandeel van 19,4 procent voor Android terwijl Apple dan genoegen moet nemen met 15,9 procent voor iOS. In de cijfers van iSuppli zijn de andere apparaten van Apple die er gebruik van maken, de tabletcomputer iPad en de draagbare muziekspeler iPod Touch, niet meegeteld. Hetzelfde gaat op voor Android, dat door diverse fabrikanten van aangekondigde of reeds verkrrijgbare tablets is uitverkoren.

iSuppli_Andorid-vs-iOS_2010-08-06

De eerste versie van het open-sourceproduct Android dateert uit 2007. In 2009 had Google met de software een marktaandeel van 2,7 procent bereikt. Via de genoemde 19,4 procent in 2012 zal Android in 2014 naar verwachting 22,9 procent van de markt voor smartphones innemen. In datzelfde jaar is de iPhone teruggevallen naar 15,3 procent.

Volgens iSuppli-analiste Tina Teng “verovert Android de smartphonemarkt stormenderhand.” In 2008 ging het nog voornamelijk om instapmodellen, maar leveranciers van smartphones voor de bovenkant van de markt raakten ook gecharmeerd van het nieuwe besturingssysteem. Een groot voordeel van Android is volgens Teng de geboden flexibiliteit voor uiteenlopende hardwareontwerpen. Ook het door Google opgezette bedrijfsmodel, dat alle betrokkenen in de leveringsketen laat meedelen in de opbrengsten, pleit in het voordeel van Android.

De iPhone blijft de standaard waar alle andere smartphones aan worden afgemeten. Maar het ‘proprietary’ karakter van Apples gesloten bedrijfsmodel zal het aantal smartphones dat op iOS draait beperken, verwacht iSuppli.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in