Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows verliest heel langzaam terrein

Windows sloot 2009 af met een marktaandeel van 92,2 procent. Dat is 0,3 procentpunt minder dan eind november. Andere besturingssystemen voor bureau-pc’s maakten pas op de plaats. Zo eindigde MacOS X van Apple het jaar met 5,11 procent en Linux met 1,02 procent. Ook de mac moest de laatste 2 maanden terrein prijsgeven. De metingen van Net Applications zijn gebaseerd op gegevens van de bezoekers van 40.000 websites.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Windows heeft nu al 8 maanden achtereen marktaandeel verloren in de statistieken van Net Applications. De daling verliep in de tweede helft van 2009 veel sneller dan in de eerste helft. In 2008 was dat ook al het geval.

Op 22 oktober kwam Windows 7 op de markt. Zowel in november als december boekte de nieuwe versie terreinwinst, zodat eind december een marktaandeel van 5,7 procent werd bereikt. Maar dat was niet genoeg om de terugval van Windows XP en Vista goed te maken. In december ging XP 1,3 procentpunt achteruit en Vista 0,7 procentpunt.

De neergang van Windows komt in grote lijnen ten goede aan besturingssystemen voor mobiele apparaten. Samen maken ze nu 1,3 procent uit van alle apparatuur waarmee gebruikers het internet op gaan. Voorbeelden zijn het iPhone OS van Apple en Android van Google. Java Platform Micro Edition is koploper met een aandeel van 0,53 procent, gevolgd door iPhone OS met 0,44 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in