Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoop netbooks in 2009 verdubbeld

Marktonderzoeker DisplaySearch gaat ervan uit dat dit jaar wereldwijd 33,3 miljoen mini-notebooks over de toonbank gaan. In 2008, het eerste jaar dat netbooks breed verkrijgbaar waren, bedroeg de afzet 16,4 miljoen stuks. De gehele markt voor mobiele pc’s (laptops plus netbooks) groeit dit jaar met 16 procent naar 169,6 miljoen exemplaren.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Vergeleken met het groeicijfer van 103 procent in 2009 zal de verkooptoename in 2010 een stuk bescheidener zijn. DisplaySearch rekent op een afzet van 39,7 miljoen netbooks, 19 procent meer dan dit jaar. De totale markt voor draagbare pc’s zal in 2010 met 17 procent groeien.

In het derde kwartaal was Acer de grootste leverancier van netbooks met een marktaandeel van 21,4 procent. HP was verantwoordelijk voor 16 procent van de verkochte netbooks. Asus verloor marktaandeel en had nog 14,8 procent over. Daarna volgden Samsung, Dell en Lenovo.

Netbooks zijn voor sommige consumenten aantrekkelijk omdat ze goedkoper zijn dan reguliere laptops. Voor anderen zijn netbooks handig als tweede of zelfs derde computer naast de desktop-pc en notebook die ze al hebben. De prijzen lopen uiteen van circa 250 tot 500 euro.

DisplaySearch denkt vooral dat de wat duurdere netbooks concurrentie kunnen krijgen van ultraplatte notebooks met beeldschermen van 10 tot 12 inch. Door een krachtiger processor en grafische chip zijn deze notebooks beter geschikt voor multimediatoepassingen, een zwak punt van netbooks. De nieuwe generatie Atom-processors voor netbooks biedt geen spectaculaire verbetering van de grafische prestaties.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in