Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Theo Mulder

Ordina verkoopt haar opleidingsdochter aan het zittende management, omdat Ormit niet meer past in de kernactiviteiten van Ordina. Het zittende management van Ormit en hun financiers zien er kennelijk wel brood in.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Ordina stootte eerder dit jaar Intger (detachering van managers en specialisten) af, en de 100 procent dochter FiNext is in de aanbieding. Ordina heeft het moeilijk. Na een praktisch nul-resultaat in 2009 laten de halfjaarcijfers 2010 een verlies zien van € 9 miljoen. Het enige dat bij Ordina behoorlijk stijgt, is het aantal aandelen.

Dan het bericht over Apple. In 7 jaar tijd is de koers 30 keer zo hoog geworden. De beurswaarde van Apple bedraagt circa 275 miljard dollar waardoor Apple de op één na waardevolste Amerikaanse onderneming is geworden.

Zowel Ordina als Apple zijn ICT-bedrijven. Hoe komt het toch dat het ene bedrijf zo in de problemen zit en bij het andere bedrijf de bomen tot in de hemel groeien?

Het antwoord is innovatie. Apple is in de loop der jaren volledig omgeschakeld. Voert de ene na de andere innovatie door. De iPod’s, iPhones en iPad’s vliegen om je oren en Apple domineert de digitale muziekverkoop. En terwijl de hele industrie daar achteraan rent, gaat Apple volgende week weer een nieuwe koers aankondigen.

En Ordina?

Die probeert kennis te verkopen voor het toekomstig succes van haar klanten, terwijl die afnemers smachten naar snelle en goedkope oplossingen. “Ordina wil meedenken over de bedrijfsvoering en positionering van hun klanten zelf en wil de verantwoordelijkheid voor de continuïteit van de business van haar klanten overnemen. De formule van Ordina is de combinatie van strategisch advies met uitvoeringskracht” (bron: jaarrekening 2009).

Ordina moet daar m.i. een keuze in maken en sterk gaan innoveren. Maar wellicht doet Ordina dat al, gezien het tempo van de uitverkoop. Fout is het zeker niet, want haar balans kan met zo’n grote post aan immateriële activa best een opkikker gebruiken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in