Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwakke markt IT-services speelt HP parten

De omzet van HP over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2011 kwam uit op 32,3 miljard dollar, 4 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst nam van jaar op jaar met 16 procent toe tot 2,61 miljard dollar.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Vooral de levering van IT-diensten hield in het op 31 januari afgesloten kwartaal niet over. HP boekte een Services-omzet van 8,6 miljard dollar, 2 procent minder dan vorig jaar in dezelfde periode. HP steekt daarmee negatief af bij IBM, dat afgelopen kwartaal een omzetgroei van 2 procent bij zijn IT-services bekendmaakte.

Ook de Personal Systems Group (HP’s pc-divisie) was geen hoogvlieger, met een omzet die ruim 1 procent lager uitkwam op 10,5 miljard dollar.

Stukken beter verging het de divisie voor Enterprise Servers, Storage & Networking. Die zag de omzet met 22 procent klimmen naar 5,6 miljard dollar. Een bescheidener groei was weggelegd voor de divisie Imaging and Printing, die een verkoopgroei van 7 procent naar 6,6 miljard dollar wist te bereiken.

Stagnatie in Europa, groei in Amerika en Azië
Ook geografisch gezien lopen HP’s resultaten uiteen. Het bedrijf is voor twee derde afhankelijk van landen buiten de Verenigde Staten. In EMEA (Europa, Midden-Oosten, Afrika), waar HP een derde van de totale omzet vandaan haalt, stagneerde de verkoop op 1,1 miljard dollar. In Noord- en Zuid-Amerika was sprake van 6 procent groei (naar 14,4 miljard dollar) en in Azië/Pacific steeg de omzet met 7 procent naar 12,1 miljard dollar.

Kortlopende servicecontracten blijven achter
HP tekent bij de omzetdaling van de Servicestak aan dat het afsluiten van contracten voor de lange termijn afgelopen kwartaal ‘solide’ was, maar dat dit deels teniet werd gedaan door zwakkere resultaten bij het afsluiten van kortlopende contracten met hoge toegevoegde waarde en uitbreidingen van lopende IT-outsourcingprojecten.

Bedrijfsleven vervangt pc's, consument laat het afweten
Wat de pc-divisie betreft constateert HP dat het “de pc-marktleider blijft in termen van aantallen, omzet en aandeel in de winst”. In het bedrijfsleven loopt de vervangingscyclus door, wat een omzetgroei van 11 procent opleverde. Maar de consument liet HP in de steek. Die kocht 12 procent minder dan een jaar geleden. Volgens topman Leo Apotheker is dit geen specifiek HP-probleem maar heeft de hele markt ermee te maken. Consumenten maken zich nog steeds zorgen over de economie en wijken deels ook uit naar tabletcomputers.

Omzetgroei 2011 lager dan analisten hadden verwacht
HP verwacht nu dat de groei in boekjaar 2011 lager zal uitvallen dan analisten tot dusver hadden aangenomen. De jaaromzet zal tussen 130 en 131,5 miljard dollar uitkomen. Analisten rekenden op 131,9 miljard dollar. HP sluit boekjaar 2011 eind oktober af.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in