Overslaan en naar de inhoud gaan

Benelux zorgenkindje voor Capgemini

In de eerste zes maanden van 2011 kon Capgemini voor 4756 miljoen euro rekeningen uitschrijven. Dat was bijna 13 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2010. Netto hield het bedrijf daar 127 miljoen euro winst aan over, 25,7 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2010. Dat was vooral te danken aan het feit dat Capgemini meer overhield aan de diensten die het levert. De marge op bedrijfsactiviteiten steeg van 5,8 naar 6,1 procent.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De cijfers worden wel enigszins geflatteerd door overnames. Wanneer de sinds 1 juli 2010 geacquireerde bedrijfsonderdelen buiten beschouwing worden gelaten, steeg de omzet 7,4 procent. Het effect van de acquisities op de winst heeft Capgemini niet uitgesplitst.

Benelux wijkt negatief af
Slechts één regio wijkt in negatieve zin af van de gunstige ontwikkelingen: de Benelux. In Nederland, België en Luxemburg daalde de omzet 2 procent. Wel is de marge op bedrijfsactiviteiten in de Benelux met 6,2 procent nu in lijn met de rest van Capgemini.

De oorzaak van de tegenvaller in de Benelux ligt voornamelijk in de besparingen bij de overheid. Dat trof met name Engeland en de Benelux. In Engeland wist Capgemini toch nog 5,2 procent omzetwinst te scoren; kennelijk is men daar minder afhankelijk van overheidsopdrachten dan in Nederland.

Stabiele orderportefeuille
In het eerste halfjaar haalde Capgemini voor 5205 miljoen euro aan opdrachten binnen. Iets minder dan in de eerste helft van 2010, toen een paar grote contracten werden verlengd. De orderportefeuille geeft de directie in ieder geval voldoende vertrouwen in de toekomst: men verwacht dit jaar een omzetgroei van 9 tot 10 procent ten opzichte van 2010 te realiseren

Beleggers bezorgd
De gunstige omzet- en winstcijfers werden door beleggers niet beloond. Die lieten zich vooral leiden door de afname in kasgelden: Capgemini kan nu over nog maar 169 miljoen euro kasgeld beschikken. Eind juni 2010 was dat 809 miljoen. De oorzaak van de afname ligt in de vele overnames die Capgemini heeft gedaan. De afgelopen twee jaar is daar 840 miljoen euro aan gespendeerd. Directeur Paul Hemelin heeft beleggers om de onrust te bedwingen toegezegd dat Capgemini voorlopig geen grotere overnames meer zal doen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in