Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM boekt recordwinst over 2010

Tegelijk met de jaarcijfers publiceerde IBM de resultaten over het vierde kwartaal. Over de laatste 3 maanden van 2010 nam de omzet met 7 procent toe tot 29 miljard dollar, terwijl de nettowinst van 5,3 miljard dollar 9 procent hoger lag dan een jaar geleden.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Sterke groei in opkomende markten
Vooral in opkomende markten als Brazilië, Rusland, India en China (de BRIC-landen) deed IBM het goed. De omzet steeg daar in het vierde kwartaal met 19 procent. Ook bovengemiddeld groeide de verkoop in Azië/Pacific, namelijk met 14 procent tot 6,6 miljard dollar. In Noord- en Zuid-Amerika wist IBM 9 procent meer kwartaalomzet te halen (12,2 miljard dollar)

De EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) viel uit de toon met een omzetdaling van 2 procent naar 9,5 miljard dollar. Gecorrigeerd voor valutaschommelingen was in EMEA toch nog sprake van 4 procent groei.

Hardware uitblinker in verdeling naar segment
Opvallend in de kwartaalcijfers is vooral de sterke omzetgroei uit hardware. De divisie Systems & Technology kon de omzet met 21 procent opstuwen tot 6,3 miljard dollar. Met name de System z mainframes deden het goed, met een omzettoename van 58 procent.

De softwaretak van IBM behaalde een 7 procent hogere omzet (7 miljard dollar) dan een jaar eerder. Hier springen de Websphere middlewareproducten eruit met een verkooptoename van 32 procent. Aan de onderkant van het spectrum noteerde Lotus Software een omzetdaling van 3 procent.

De dienstverleners binnen IBM kwamen met minder riante cijfers voor de dag. De afdeling Global Technology Services wrong 1 procent meer omzet (10,2 miljard dollar) uit zijn klantenkring, de afdeling Global Business Services 4 procent meer (4,8 miljard dollar),

Palmisano: Verschuiving naar hoogwaardige activiteiten succesvol
Topman Palmisano zei in een toelichting dat IBM nu een decennium heeft afgesloten waarin het concern een verschuiving heeft doorgevoerd naar hoogwaardige activiteiten, mondiale integratie, R&D-investeringen van (cumulatief) bijna 60 miljard dollar en de overname van 116 bedrijven. Hierdoor is de winst per aandeel in 10 jaar bijna verdrievoudigd en konden de aandeelhouders in totaal 100 miljard dollar opstrijken.

Voor het pas begonnen boekjaar 2011 verwacht IBM een winst per aandeel van minstens 12,56 dollar en een operationele winst van minimaal 13 dollar per aandeel. Daarmee zegt het bedrijf op koers te liggen om in 2015 uit te komen op minstens 20 dollar winst per aandeel over de gewone bedrijfsvoering.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in