Overslaan en naar de inhoud gaan

Sony Ericsson onverwacht in rode cijfers

Sony Ericsson kwam vrijdag naar buiten met een nettoverlies van 50 miljoen euro en een operationeel verlies van 37 miljoen euro over het eind juni afgesloten tweede kwartaal. Financieel analisten hadden gemiddeld een winstje van circa 5 miljoen euro verwacht, blijkt uit een rondgang van persbureau Reuters. Een jaar eerder maakte het bedrijf nog een nettowinst van 12 miljoen euro en een operationele winst van 36 miljoen euro.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De omzet viel van jaar op jaar met 32 procent terug, van 1,76 naar 1,19 miljard euro. Algemeen directeur Bert Nordberg schat dat de natuurramp in Japan ervoor heeft gezorgd dat Sony Ericsson bijna 1,5 miljoen mobiele telefoons minder heeft kunnen verkopen dan anders het geval was geweest. Haperingen in de logistieke keten speelden de Japans-Zweedse joint venture parten, vooral in het begin van het kwartaal.

Verkoopaantal nog lager dan somberste prognose
Sony Ericsson leverde in het tweede kwartaal 7,6 miljoen mobiele telefoons af. Dat is minder dan zelfs de somberste voorspelling, die van 8 miljoen stuks uitging. De grootste optimisten hadden op een verkoopaantal van 11 miljoen gerekend. De daling is volgens Sony Ericsson mede veroorzaakt door een terugval van de vraag naar simpele ‘feature phones’, waarmee wel rekening was gehouden.

Gemiddelde verkoopprijs wel gestegen
In 2010 wist Sony Ericsson in het vergelijkbare kwartaal nog 11 miljoen mobieltjes te verkopen. In het direct voorafgaande, eerste kwartaal van 2011 waren het er 8,1 miljoen. Wel steeg de gemiddelde verkoopprijs per toestel vergeleken met het eerste kwartaal van 141 naar 156 euro.

Smarphones vormen volgens Nordberg nu 70 procent van alle toestellen die zijn bedrijf verkoopt. Sony Ericsson zet de overstap naar het besturingssysteem Android voort. Het bedrijf raamt zijn eigen marktaandeel op de Androidmarkt in het tweede kwartaal op 11 procent, zowel uitgedrukt in aantallen smartphones als in geld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in