Overslaan en naar de inhoud gaan

App halveert dataverbruik iPhone

De app wijzigt de instellingen van de iPhone zodanig, dat alle dataverkeer via de servers van Onavo wordt gerouteerd. Daar wordt de gegevensstroom ontdaan van alle informatie die er vanuit het perspectief van de ontvanger niet toe doet.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het kan dan onder meer gaan om beeldmateriaal dat, in verband met onduidelijkheid over de schermgrootte van het ontvangende apparaat, door de verzendende partij in een veel te grote resolutie 'op de lijn' wordt gezet. Onavo kent het toestel van de ontvanger en past de data aan voor die worden doorgestuurd. Op vergelijkbare wijze worden nog veel meer ‘overbodige’ bytes uit de datastroom verwijderd, met als resultaat een aanzienlijke reductie van de gegevensstroom. Tot wel 80 procent, stelt de Israelische leverancier van service. Een versie voor het Androidplatform staat op stapel.

Verdienmodel is nog onduidelijk
De techniek die Onavo gebruikt is overigens niet nieuw. RIM’s BlackBerry maakt al langer gebruik van een vergelijkbare procedure. De truc helpt bezitters binnen het door hun abonnement gedekte maandelijke downloadvolume te blijven, versnelt de binnenkomst van informatie en vermindert filevorming op het 3G-net. Onavo telt op dit moment 10 medewerkers en wist voor het project 1 miljoen dollar los te peuteren bij venture capitalbedrijf Magma Venture Partners.

Op welke wijze Onavo en Magma rijk denken te worden van de app en de bijhorende service, vermeldt de website of de app niet. Weliswaar wordt gesuggereerd dat de app niet gratis zal blijven, maar het lijkt niet aannemelijk dat het businessplan uiteindelijk alleen op een aankooptarief voor de app gebaseerd kan zijn. Mogelijk staat ook een tarifering van de service op de agenda van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in