Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM overtreft verwachtingen

De nettowinst van IBM kwam in het eerste kwartaal uit op 2,86 miljard dollar. Dat is 10 procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Algemeen directeur Samuel Palmisano spreekt van een “sterk kwartaal” waarin de omzet van hardware, software en services toenam, in meer dan 40 landen zelfs met minstens 10 procent. Verder zijn IBM’s winstmarges over een breed front verbeterd.

Minder nieuwe servicecontracten afgesloten
Keerzijde van de medaille is dat de waarde van nieuwe servicecontracten in het eerste kwartaal met 14 procent terugviel naar 10,5 miljard dollar. Sommige analisten zien nieuwe contracten als een indicator voor toekomstige omzet. Financieel directeur Mark Loughridge is het daar overigens niet mee eens.

Groei in Europa blijft achter
De EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) valt in negatieve zin uit de toon met een omzetgroei van 3 procent tot 7,8 miljard dollar. In Azië/Pacific nam de omzet veel sterker toe: met 12 procent tot 5,9 miljard dollar. Noord- en Zuid-Amerika zaten daar tussenin met een omzet van 10,3 miljard dollar, 9 procent meer dan een jaar geleden.

In de zogeheten groeimarkten - waar landen als China, India, Brazilië en Rusland onder vallen - schoot de omzet met 18 procent omhoog.

Omzetverdeling naar segment

  • De totale inkomsten uit diensten stegen met ruim 6 procent naar 14,6 miljard dollar. Daarbinnen was Global Technology Services goed voor 9,9 miljard dollar en Global Business Services voor 4,7 miljard dollar. De orderportefeuille (‘backlog’) dikte met 8 miljard dollar aan tot 142 miljard dollar.
  • De softwaretak van IBM kon zijn kwartaalomzet met 6 procent verhogen tot 5,3 miljard dollar. De middleware-producten als geheel brachten 3,3 miljard dollar op. Een zeer sterke groeier daarbinnen was de productlijn Websphere, die anderhalf keer zoveel opleverde als een jaar geleden.
  • De hardwaretak Systems and Technology kon een omzet van 4 miljard dollar noteren, een groei van 19 procent. In het bijzonder de System z-mainframes verkochten goed, met een omzetgroei van jaar op jaar met 41 procent. De Power Systems-productlijn leverde 19 procent meer omzet op en de System x-serie 13 procent.

Jaarprognose naar boven bijgesteld
IBM ziet in zijn jongste kwartaalcijfers aanleiding de prognoses voor het hele boekjaar naar boven bij te stellen. De operationele winst wordt minstens 13,15 dollar per aandeel, terwijl het bedrijf tot dusver van 13 dollar uitging en analisten in doorsnee op 13,08 dollar rekenden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in