Overslaan en naar de inhoud gaan

CPB dreigt Google met boete vanwege StreetView

De internetdienst Google Street View, een website die afbeeldingen van het straatbeeld koppelt aan landkaarten, is wereldwijd omstreden. Verschillende overheden en instanties zetten vraagtekens bij de manier waarop Google de gegevens van internetgebruikers heeft verzameld voor Street View.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) begon vorig jaar mei een onderzoek naar het verzamelen van privé-informatie door Google. Het internetbedrijf had zonder toestemming informatie opgeslagen die via onbeveiligde, draadloze nertwerkverbindingen was verzonden. Google ving die gegevens op met de bedrijfswagens die foto's maakten voor Street View.

Google oogstte van miljoenen wifi-routers
Het CBP begon het onderzoek nadat de Duitse autoriteiten daarachter waren gekomen. Volgens het college heeft Google heeft tussen 2008 en 2010 de adressen en locaties van 3,6 miljoen draadloze routers in Nederland opgevangen en verzameld, zonder dat de eigenaars daarvan wisten. Ook zijn op deze manier inhoudelijke gegevens onderschept.

Google kreeg onlangs nog een boete van 100.000 euro opgelegd door het Franse college voor bescherming van persoonsgegevens, omdat het internetbedrijf met zijn dienst Street View de privacyregels had geschonden. Het is de hoogste boete die de instantie tot nu toe heeft opgelegd.

De Zuid-Koreaanse politie kwam in januari tot de conclusie dat Google in dat land illegaal gegevens had verzameld voor Street View na onderzoek naar harde schijven en andere documenten die in augustus vorig jaar in beslag waren genomen tijdens een inval in het hoofdkantoor van Google in Seoul.

In Duitsland moest Google haar dienst Street View anoniemer maken op verzoek van de Duitse privacydienst Bundesschatz. Op beelden van Berlijn waren veel gezichten van passanten herkenbaar voor vrienden, collega's en familie.

Google heeft spijt
Google begon in 2007 met Street View. Het internetbedrijf gaf vorig jaar toe dat zijn speciaal uitgeruste bedrijfswagens die de beelden maakten, ook wifidata opvingen en daardoor de beschikking kregen over privégegevens als e-mails en wachtwoorden. "Google had nooit inhoudelijke privé-informatie mogen onderscheppen en bewaren van mensen met een onbeveiligd draadloos netwerk, zei een woordvoerder van Google in Nederland in een reactie op het bericht van het CBP. " ,Het was een programmeerfout die we direct hebben gemeld toen die ons bekend werd. Het spijt ons enorm.'' Google heeft de informatie inmiddels in opdracht van het CBP vernietigd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in