Overslaan en naar de inhoud gaan

Google wil patenten bijkopen

Het Canadese Nortel, dat vorig jaar failliet ging, gaat van de zomer zijn portfolio van ongeveer 6000 patenten en patentaanvragen veilen. De portfolio bevat patenten op het gebied van computers, draadloze netwerken, zoeken op internet en sociale netwerken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Google heeft de veiling alvast geopend met een openingsbod van 900 miljoen dollar. In een bijdrage op Googles blog heet het, dat Google daarmee wil voorkomen dat de Nortel-portfolio misbruikt wordt om een dam op te werpen voor innovatie. Daarbij verwijst de schrijver, jurist Kent Walker, naar mensen en bedrijven die nooit zelf iets ontwikkeld hebben – de zogeheten ‘patent trolls’, zoals NTP, die geld verdienen met het kopen en te gelde maken van patenten – en bedrijven die concurrenten het leven zuur willen maken.

Door The Wall Street Journal gecontacteerde experts op het gebied van intellectueel eigendom denken dat Google handelaren in patenten de pas met zijn bod wel heeft afgesneden. Het is zelfs de vraag of er wel andere bedrijven te vinden zijn die meer willen bieden voor de 6000 patenten.

Twijfel of bod wel onbaatzuchtig is
Maar ze betwijfelen ook of Googles bod geheel onbaatzuchtig is. Zoals Google-jurist Walker zelf al opmerkt, is een goed gevulde patentportfolio beste verdedigingsmuur tegen rechtszaken van anderen wegens inbreuk op patenten. En Google heeft momenteel twee van dat soort zaken lopen. Een van Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, die onder andere YouTube beschuldigt van inbreuk op patenten die hij heeft verkregen op werk dat hij na zijn vertrek bij Microsoft heeft gedaan. En een nog gevaarlijkere van Oracle, dat bij de rechter heeft geklaagd over inbreuken in Android op zijn Java-patenten. Gezien de rol die Android speelt bij mobiele telefoons en tablets, en de plannen die Google daarmee heeft, zou met name een veroordeling in deze zaak Google slecht uitkomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in