Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon ontkent druk overheid bij weren WikiLeaks

Afgelopen woensdag weigerde Amazon Web Services (AWS) de sites van WikiLeaks nog langer te ‘hosten’. Er deden geruchten de ronde dat Amazon onder druk was gezet door een overheidsinstantie om geen diensten meer te verlenen aan WikiLeaks, dat grote opschudding veroorzaakte met de publicatie van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Medewerkers van de Amerikaanse senator Joe Lieberman hadden de dienstverlening van Amazon aan WikiLeaks aan de kaak gesteld. Zij riepen andere bedrijven die webhosting leveren op WikiLeaks buiten de deur te houden. Senator Lieberman is voorzitter van de Senaatscommissie voor Homeland Security, die verontwaardigd op de publicatie van de geheime documenten heeft gereageerd.

Achteraf bleek dat WikiLeaks de servicevoorwaarden overtrad
In een officiële verklaring op zijn bedrijfsblog zegt Amazon dat het geen onderdak meer wilde verlenen aan WikiLeaks omdat de klokkenluiderssite de servicevoorwaarden had overtreden. Daar kwam Amazon pas achter toen de site online stond, omdat het bedrijf zijn klanten niet vooraf doorlicht. AWS verleent zijn hostingdiensten op basis van ‘zelfbediening’.

WikiLeaks zou de servicevoorwaarden van AWS op verschillende punten hebben geschonden. Een klant moet bijvoorbeeld garanderen dat hij de rechten op de gepubliceerde informatie bezit of onder zijn hoede heeft. Bovendien mag gebruik van de informatie geen schade aan individuen of rechtspersonen toebrengen.

“Het is duidelijk dat WikiLeaks niet de rechten op deze geheime content bezit of anderszins onder beheer heeft”, zegt Amazon in de verklaring. Volgens het internetbedrijf is het “niet geloofwaardig dat het ongekende aantal van 250.000 documenten dat WikiLeaks publiceert zorgvuldig is geredigeerd om te verzekeren dat onschuldige mensen geen gevaar lopen”.

DDoS-aanvallen waren met succes afgeslagen
Amazon ontkent ook berichten dat het afsluiten van WikiLeaks was ingegeven door massale ‘distributed denial of service’-aanvallen. “Er waren inderdaad grootschalige DDoS-aanvallen, maar die zijn met succes afgeslagen.”

WikiLeaks heeft het besluit van AWS op zijn beurt gehekeld op Twitter. De klokkenluidersorganisatie vindt dat Amazon maar beter kan stoppen me de verkoop van boeken, omdat het zich kennelijk niet kan vinden in het eerste artikel van de Amerikaanse grondwet. Daarin wordt de vrijheid van meningsuiting gegarandeerd. Wikileaks is voor het hosten van zijn sites uitgeweken naar servers in Europa.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in