Overslaan en naar de inhoud gaan

Antieke Apple brengt 157.000 euro op

De veilingmeesters hadden op een opbrengst tussen 100.000 en 150.000 pond gerekend. De 133.250 pond die een onbekende koper voor de Apple-1 neertelde is volgens Christie’s een recordbedrag voor een personal computer.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Behalve de computer zelf bevatte het kavel ook de originele verpakking, handleidingen, een cassette-interface en een cassette met de programmeertaal Basic. Er zat ook een zeldzame brief bij van Steve Jobs, de mede-oprichter van Apple. De Apple-1 werd indertijd geleverd zonder behuizing, toetsenbord en beeldscherm.

Het door Christie’s aangeboden exemplaar was in min of meer originele staat, maar de MOS 6502-processor (CPU) was volgens deskundigen vervangen door een recenter exemplaar van Rockwell. Op de printplaat zat 8 kilobyte RAM-geheugen.

Nog 50 exemplaren over
Van de in 1976 geïntroduceerde Apple-1 zijn ongeveer 200 exemplaren gemaakt en verkocht, nog voor de officiële oprichting van Apple Computer in 1977. Daarvan zijn er naar schatting nog 50 bewaard gebleven. De verkoopprijs was aanvankelijk 666,66 dollar, in april 1977 werd dit verlaagd tot 475 dollar. De productie stopte officieel in oktober 1977. Veel exemplaren werden ingeruild nadat het bedrijf van Steve Jobs en Steve Wozniak in augustus 1977 de Apple II op de markt had gebracht.

Steve Wozniak was op de veiling in Londen aanwezig, weet de Wall Street Journal te melden. Wozniak bouwde de Apple-1’s eigenhandig in de garage naast het ouderlijk huis van Jobs.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in