Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeiders vergiftigd bij productie iPhone

Het jongste bericht over misstanden is afkomstig van de Chinese correspondent van het Australische ABC News. Deze Stephen McDonell kwam verschillende zieken tegen in het ‘Ziekenhuis van het Volk nummer 5’ in Suzhou, ten oosten van Sjanghai.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Giftig n-hexaan nodig voor volhouden productietempo

De zieke vrouwen zeiden dat ze klachten kregen na het werken met n-hexaan. Dat oplosmiddel leidt in eerste instantie tot duizeligheid en gevoelloosheid, en kan bij langdurig blootstelling ook tot ernstiger neurologische klachten leiden. Enkele zieke vrouwen konden bijvoorbeeld niet meer lopen, en lagen al een half jaar in het ziekenhuis. De ernstigste verschijningsvormen van de vergiftiging kunnen na verloop van tijd verdwijnen, maar de getroffenen moeten er rekening mee houden dat ze de rest van hun leven pijnklachten hebben.

Twee vrouwen die McDonell sprak, waren ervan overtuigd dat hun werkgever op de hoogte was van de risico’s van werken met n-hexaan. Gebruik van minder schadelijke alternatieven zou echter het productietempo afremmen. De werkgever wilde desgevraagd niet tegenover McDonell reageren op de beschuldiging.

Apple weigert antwoord op vraag of fabriek leverancier is

Apple wilde evenmin reageren op het bericht. Het heeft ook niet bevestigd dat het – door McDonell in zijn artikel niet genoemde – bedrijf leverancier van Apple is. De vrouwen die McDonnel sprak, zijn er echter van overtuigd dat ze aan legitieme Apple-producten werkten, en niet aan illegale kopieën. Een van hen had als bewijs ook enkele logo’s meegenomen.

Het is niet de eerste keer dat het gebruik van giftige oplosmiddelen bij de productie van iPhones tot problemen leidt. Begin dit jaar werden ruim 60 medewerkers van het door Taiwan gerunde Wintek ziek na het gebruik van n-hexaan. Eerder werden ook misstanden gemeld bij het Chinese Foxcon.

Apple rapporteert jaarlijks over naleving 'Suppliers Code of Conduct'

Apple heeft enkele jaren terug maatregelen genomen om de misstanden bij leveranciers aan te pakken, nadat de eerste berichten over erbarmelijke arbeidsomstandigheden de westerse pers haalden. Sindsdien voert het inspecties uit, en rapporteert het jaarlijks over de naleving van zijn ‘Suppliers Code of Conduct’.

Daarmee doet Apple niet onder voor andere bedrijven die hun productie uitbesteden naar lagelonenlanden. Maar bij de leveranciers verliest aandacht voor goede werkomstandigheden het kennelijk toch regelmatig van de druk die uitgaat van de bestellingen van Apples populaire producten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in